FACEBOOK

41 млрд. лв. за здраве при ГЕРБ: нито 1 нова държавна болница и липса на всичко при нищожни заплати на медиците

"Обществото, а не властта е виновна” за отчайващата криза в здравеопазването, заяви шефът на Българския лекарски съюз, адвокатствайки на правителството. Чак при коронакризата то констатира, че има недостиг на легла и лекари в болниците, въпреки че имаме същия премиер 10 години.
А обществото е дало всичко!

За периода 2010-2020 г. българският данъкоплатец е финансирал бюджетите за здравеопазване с 44 316 000 000 лв., като в тези пари не влизат от стотици милиони еврофондове, усвоени в сектора, както и стотиците милиони допълнителни разходи, които са направени извън планираната сметка само тази година под знака на коронавируса.

Не влизат и над 1,5 млрд. лв. за здраве от бюджет 2009 г., управлявани от ГЕРБ. В тотала са включени онези 1,4 млрд. лв. от нашите частни лични здравни вноски, които кабинетът Борисов 1 „премести”, без да има законно право на това в държавния бюджет. От тези пари, кабинетите Борисов 1,2 и 3 са изхарчили над 40 млрд. лв.

Какви са резултатите?
Нито 1 новопостроена държавна болница или поликлиника!

Липса дори на санитарни възли дори в пулмологичните отделения – белодробните клиники, които в момента са на огневата линия при пандемията – 1 санитарен възел на 10 души срещу 1 на двама в затворите, както читателско писмо от горещата точка ни извести.

И това е базирано на заповед от Борисов 1, неотменена до днес.
Липса на всякаква медицинска наука – в момента на коронакризата по признания на членове на НОЩ информацията от света им пристига, също като на драгите зрители, от медиите, не от научен обмен, както навсякъде по света.

Нищожни заплати в сектора: основната заплата на лекар с 42 г. стаж в Пирогов е 900 лв., на първа линия в момента, за сестрите не говорим. 450 евро на доктор с кариера срещу 3300 евро начална заплата на току-що завършил в Италия, откъдето тези кадри емигрират в Англия за тройно по-високи възнаграждения.

Резултатът е невиждан отток на лекари и медицински персонал. Самото правителство писа до Европейския съюз, че България е на 125-о място в света по задържане и на 121-ва позиция по привличане на „таланти” – професионалисти. 30% от лекарите и медицинския персонал работят в пенсионна възраст, а над половината са в предпенсионна – над 55 г.

Джипове Ролс-Ройс и огромни небостъргачи, с които се фукат фармаолигарсите, защото основно те източват здравните бюджети. Става чрез презапасяване на болниците с лекарства, за което директорите им са щедро стимулирани: нищо, че вземат най-високите заплати в публичния сектор и декларират несметни богатства съвсем официално във валута, апартаменти, вили, земи, докато болниците, които управляват са затънали в многомилионни дългове.

Борисов 3 освободи преди дни частните болници, работещи с парите на НЗОК от обществени поръчки за харченето на средствата на данъкоплатците, за разлика от държавните. Купуват от свои собствени фирми на завишени цени медикаментите. Нищо, че директорите на частни клиники надминават и 1 млн.лв. годишни заплати. От нашите пари. Как системата работи толкова нагло пред очите на всички? Според директор на държавна болница в София – чрез отделяне на 25% за властта.

Дефицитът на елементарни лекарства е хроничен, на ваксини – всяка година при това време. Единственото дело за разследване на незаконния им износ – 5 г. се влачи и е до никъде.

Фондът за лечение на деца беше закрит, на неговото място „изгря” фондацията ХелпКарма, за която евродепутатът от ГЕРБ и дъщеря на шефката на фармагиганта АстраЗенека – Ева Паунова – Майдел, прокара специален регламент в Европарламента и я номинира, обсипвайки я с реклама и комплименти – височайша гаранция за надеждност.

Тотален недостиг на елементарни неща в болниците – здравните заведения от цяла България просят в нета за одеяла, чаршафи, лекарства, предпазни облекла. Вместо да им помага, държавата ги кара да се извиняват.
Тотално нежелание на общопрактикуващите лекари да преглеждат хората – диагнози се поставят по телефона дори в пандемията.

И още, и още...

Общо с над 40% растат средствата, които данъкоплатецът в България отделя за здравеопазване от 2011г. насам, изчисли специализираната икономическа медия Bloomberg.
В същото време, България заема последното 56-о място по ефективност на здравеопазването в световната класация по темата.

Един от последните доклади на ЕК, който описва състоянието на здравните системи на страните - членки сочи, че България е държавата с най-ниска средна продължителност на живота сред 28-те. Почти всички тревожни констатации на Брюксел са иначе добре известни на българските власти, причините за тях са установени, а мерките за преодоляването им – набелязани, но резултат няма.

Още през 2013 г., когато за година управлява кабинетът Орешарски, при изготвянето на Националната здравна стратегия за периода от 2014 г. до 2020 г., МЗ констатира, че „основните предизвикателства са свързани с прогресивно влошаващите се показатели за здравно-демографското състояние на населението, нарастването на здравните неравенства и невъзможността на националната здравна система да отговори по адекватен начин на потребностите от достъпни и качествени здравни услуги“.

Документът набелязва мерки за справяне с тези предизвикателства, сред които и „преориентиране на здравната политика от справяне с последиците за здравето към повлияване на факторите, които ги причиняват”. Въпреки наличието на време и средства всички препоръки останаха в рамките на пожеланията.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени