FACEBOOK

По 200 COVID легла във всяка голяма болница

Болници, специализирани за лечението на пациенти с коронавирус ще бъдат обособени у нас, а освен това всяко голямо лечебно заведение ще бъде задължено да разкрие по 200 COVID легла. Това ще бъде разписано в нова заповед на здравния министър проф. Костадин Ангелов.

Новата организация идва на фона на рекорден брой новозаразени и десетки починали с COVID-19 в рамките на ден. Огромно количество са и публично известните случаи, в които линейки обикалят болниците и не могат да настанят пациент в тежко състояние заради липсата на легла в лечебните заведения.

Преди два дни здравният министър обвини директно болниците, че не са изпълнили навреме заповедта да се подготвят за посрещането на COVID болни. По време на днешното заседание на правителството стана ясно, че и туристическият бранш е в готовност да предостави хотели за настаняването на карантинирани.

Такива обекти ще има в цялата страна, посочи вицепремиерът Марияна Николова. По думите ѝ до края на деня ще е ясно точно какво може да предложи браншът, но вече има готовност на територията на столицата и на Софийска област.

Министър-председателят Бойко Борисов разпореди да бъде създадена необходимата реорганизация за определянето на части от болниците, които да са специализирани само за лечението на COVID-19, както и за готовност на хотелите за настаняване на хора при нужда. По време на видеоконферентното заседание на правителството премиерът Борисов изиска от министрите максимално бързо да предприемат нужните действия.

В хода на онлайн заседанието министърът на здравеопазването Костадин Ангелов докладва на премиера Борисов, че е провел среща с директорите на болници и още днес ще бъде изработена заповед за реорганизацията, с която ще се гарантира осигуряването на необходимите медицински грижи за българските пациенти с коронавирус в специално обособените за целта части в болниците.

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова информира, че е в ход излъчването на хотели, в които при нужда да бъдат настанявани хора при изчерпване на капацитета на лечебните заведения и до края не деня те ще бъдат конкретно посочени. Такава готовност е налице за София и София-област, но ще бъдат предложени такива места и за територията на цялата страна.

В рамките на заседанието премиерът Борисов постави акцент върху продължаването на инвестициите в българското образование от страна на правителството. Кабинетът отпусна 2,3 млн. лв. на общините за реализиране на 4 образователни програми.

С тези средства ще се модернизират 7 професионални гимназии и средни училища, ще се подпомогнат 125 училища за дейности по проследяването на личните постижения на учениците, а 153 учебни заведения ще получат финансиране за помагането на по-плавния преход между отделните етапи на обучение.

„България прие план при Брекзит с или без сделка, много вероятно е да е без сделка и затова трябва много бързо да се направят законодателни дейности и адаптация на нормативните уредби“, посочи премиерът Борисов при гласуването на плана с всички необходими действия по темата на днешното правителствено заседание.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени