FACEBOOK

38%: Да излезем от НАТО

38% от българите биха гласували "за" излизане от НАТО, сочи проучване на форума за сигурността GLOBSEC, цитирано от Дневник. Според данните делът на отговорилите, че ще подкрепят напускане, ако се състои референдум за членството в отбранителния съюз, е нараснал с 13%  спрямо 2020 г., когато е бил 25%.

Много повече респонденти в България, отколкото в която и да било от 9 източноевропейски държави в ЕС, биха гласували по този начин. В Словакия например преди 2 г. също 25% са отговорили положително на такъв въпрос, а днес резултът там е 23%. В останалите държави процентите са още по-ниски - Естония (19%), в Унгария (където премиер е Виктор Орбан, известен със симпатиите си към Владимир Путин) делът е спаднал от 10 на 7%, в Литва е 5%, а в Полша - едва 3% искат излизане от НАТО.

50% от запитаните у нас са съгласни с твърдението: "Членството на страната ми в НАТО прави по-малко вероятно това чужда държава да ни нападне." За сравнение, в Словакия този дял е 62%, в Литва - 74%, в Унгария - 75%, в Полша - 88%.

57% от българите още не смятат Русия за заплаха за сигурността. Тези 43%, които считат Кремъл за източник на заплаха за страната ни обаче са значително повече спрямо 2020 г. (33%).

Също така 30% от запитаните в България възприемат Русия като най-важния стратегически партньор. Това обаче е спад от 15%. Само в две държави са настроени по-открито към Русия по този въпрос - Словакия (37%) и Унгария (35%).


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени