FACEBOOK

201 починали с К19 само за ден; общо са 15 000

Отново има ръст на положителните коронатестове и тревожни данни за смъртните случаи за денонощие, отчита Единният информационен портал за кронавирус в България.

На 13 април са регистрирани 201 починали лица с Covid-19 за 24 часа. Това се равнява на 1.37% от всичките 14 619 смъртни случая, при които е бил потвърден коронавирус за над 1 година пандемия. Общо 9 970 са пациентите с К19, настанени в болници, 776 се намират в интензивни отделения.

Черната статистика идва след временния спад и не се връзка с уреренията на отиващия си здравен министър Костадин Ангелов, който твърди, че К19 кризата е овладяна благодарение на доброто управление. Само преди дни той обяви, че за моментната тенденцията е "много отчетлива". Според него "можем да си позволим да разхлабваме мерките".

"Водим с едни гърди в надбягването с коронавируса, справяме се и с третата вълна, което за мен е професионална гордост", похвали се министър Ангелов пред БНТ.

Той демонстрира самочувствие и увереност как пандемията е овладяна, повтори, че до края на лятото в България ще имаме колективен имунитет.  Това било напълно възможно със сегашните темпове като обяви, че вече за един месец има 500 хил. имунизирани, но всъщност те са толкова от началото на ваксинационната кампания, т.е. за повече от три месеца. А според Бостънска група се нуждаем от 60 000 имунизирани дневно.
Иначе имунизацията  у нас била: „като движение на кола по магистрала" - не се движела постоянно с една скорост, важното било "хората да стигнат здрави до целта”.

Министърът, който вече е избран за депутат, непрестанно повратя вече известната си теза за „българския модел”. "Светът не само говореше, но и в много страни в Европа го прилагаха", заяви той без обаче да обоснове това си нелепо и лъжливо твърдение.

В понеделник Ангелов повтори свои често изтъквани аргументи за изоставането на България - което е двойно спрямо средния за ЕС процент на ваксинирани.

 „България получи най-много от всички – 1,3 млн. дози, благодарение на контактите и авторитета на българския премиер г-н Бойко Борисов. Видях с очите си как се воюва за България на експертно и политическо ниво, как се защитава интересът на всеки български гражданин“, заяви той на пресконференция в централата на ГЕРБ, на която се коментираха изборните резултати.

Заложихме на ваксина, която не дойде”, същевременно призна Ангелов.


В понеделник все още министърът обяви, че интересът към препарата на АстраЗенека съществено намаля и може окончателно да се откажем от нови поръчки. По повод на ситуацията около този медикамент Ангелов обясни, че решение как да се действа при хората, които трябва да получат втора доза от Оксфордския препарат, ще има до края на месеца. Експертите обаче твърдят още от сега, че ваксините не може да се смесват при никакви обстоятелства.

Напомняме, че миналата седмица той подписа една от последните си министерски заповеди, с която до края на април се отваря всичко, само ученици по схема и студенти - изцяло, остават в дистанционно обучение.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени