FACEBOOK

14,4% инфлация: НСИ

 Инфлацията у нас през април достигна 14,4%, съобщиха от НСИ. Институтът отчете този скок на потребителските цени спрямо същия период на 2021 г., а от началото на т.г. ръстът е 7,8%.

Само за един месец цените на стоките и услугите в потребителската кошница са се увеличи както следва: хранителни продукти и безалкохолни напитки с 4,5%; алкохолни напитки и тютюневи изделия с 0,2%; облекло и обувки с 6,4%; жилища, вода, електроенергия, газ и други горива с 1,7%; жилищно обзавеждане, домакински уреди и принадлежности, поддържане на дома с 1,5%; здравеопазване с 0,1%; транспорт с 3,5%; съобщения с 0,4%;   образование с 0,2%; ресторанти и хотели с 2,6%.  Намаление от 2,9% обаче има в графата разнообразни стоки и услуги .

Само разделът развлечения и култура остава на равнището от миналия месец.

От хранителните стоки най-силно през април са поскъпнали: свинско, агнешко и пилешко месо, колбаси, яйца, домати, пипер, зрял лук и картофи. Единствено спад през изминалия месец се отчита при краставиците, марулята и рибата.

При нехранителните стоки най-голямо е увеличението на цените на метана, дизеловото гориво, облекло и обувки, вестници. Бензинът А95 през април е поскъпнал с 3,5%. Намаление на цените се отчита за черна и бяла техника и мобилни телефони.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени