FACEBOOK

$1 трлн. надплащане за енергия от ЕС са само началото на кризата: Блумбърг

Европа е засегната с около 1 трилион долара от нарастващите разходи за енергия в резултат на руската война в Украйна, а най-дълбоката криза от десетилетия насам едва сега започва, съобщава Bloomberg.

След тази зима регионът ще трябва да попълва газовите си запаси, без да има почти никакви доставки от Русия, което ще засили конкуренцията за танкери с гориво. Дори и с пускането в експлоатация на повече съоръжения за внос на втечнен природен газ, пазарът се очаква да остане свит до 2026 г. , когато ще се появи допълнителен производствен капацитет от САЩ.

Според брюкселския мозъчен тръст "Брюгел" правителствата са успели да помогнат на компаниите и потребителите да поемат голяма част от удара с помощта на над 700 млрд. долара, но извънредното положение може да продължи с години. С повишаването на лихвените проценти и вероятната рецесия на икономиките помощта, която смекчи удара за милиони домакинства и предприятия, изглежда все по-недостъпна.


"След като съберем всички спасителни мерки, субсидиите са абсурдно голяма сума пари", казва Мартин Девъниш, директор в консултантската компания S-RM. "През следващата година ще бъде много по-трудно за правителствата да се справят с тази криза. "

Фискалният капацитет на правителството вече е натоварен. Около половината от държавите - членки на Европейския съюз, имат дълг, който надхвърля определения от блока лимит от 60% от брутния вътрешен продукт.

Около 1 трилион долара, изчислени от Блумбърг въз основа на пазарни данни, са обща равносметка за по-скъпата енергия за потребителите и компаниите, която в някои случаи, но не изцяло, е била компенсирана с пакети от помощи. Брьогел има подобна оценка, разглеждаща търсенето и повишаването на цените, която беше публикувана в доклад на МВФ този месец.

Етикети:ЕС

Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени