FACEBOOK

Ще има ли корона-коктейл от ваксините на Русия и АстраЗенека?

Френска делегация посети Москва за обсъждане на евентуално производство на първата руска коронавирусна ваксина Спутник във втората по сила държава в ЕС дни, след като Унгария, противно на волята на Съюза, обяви, че ще произвежда медикамента, а Европейската медицинска агенция изрази интерес към препарата.

В същото време руските федерални тв канали обявиха за осъждане на евентуален коктейл между тяхната основна ваксина и АстраЗенека, на която още предварително ЕС заложи не само метафорично, но и с парите на европейските данъкоплатци като предплати големи количества от нея.

Както 19 минути писа тези дни на базата на изявление на шефа на концерна за Италия, той произвежда своя препарат още от май и вече има 50 млн.бройки от него, без да го е внесъл за регистрация от ЕМА. Това се очаква до 1 декември, след което до Нова година агенцията да изследва и да одобри кандидат-ваксината, както за точност я наричат от Световната здравна организация. Докато руснаците първо регистрираха Спутник, а после започнаха да го произвеждат преди около месец и имат 660 000 готови бройки, които трябва през следващия месец да закръглят поне 2 милиона.

АстраЗенека ще разполага с повече от 20 бази за производство и добра дистрибуция, докато Спутник тепърва раздава лицензи. Освен споменатата Унгария, продукция ще бълват заводи в Турция, Южна Корея, Израел, Бразилия, Китай, Индия, казахстан, Беларус, веротяно Мексико и Веценуела, Аржентина и други държави.

Руснаците обаче засега показват най-висока ефективност на ваксината – 95% при преминали нужните 42 дни на всичките 40 000 доброволци. АстраЗенека обяви 90% ефективност на първата преливка и едва 62% на втората, като вероятно ще иска от ЕМА разрешение да се прави само 1 инжекция.

В противен случай, няма да бъде конкурентноспособна на останалите ваксини – американските Файзер и Модерна гарантират над 90% ефективност.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени