FACEBOOK

Шефът на СГСъд няма бг гражданство, какво правим?

Ръководителят на Софийския градски съд – най-голямата правораздавателна институция в страната НЯМА и НЕ Е ИМАЛ българско гражданство, както нееднократно беше доказано, но продължава да заема своя пост, въпреки че е незаконно. А още по-странното е, че Висшият съдебен съвет и всички други органи на магистратурата се правят, че такъв казус няма и не вземат никакви мерки по него. В светлината на решението на Конституционния съд за Кирил Петков е важно да напомним това.

Министърът на правосъдието Янаки Стоилов изпрати още преди 2 седмици до Съдийската колегия на ВСС данни за противоречие относно гражданството на председателя на Софийския градски съд Алексей Трифонов.

Стоилов обясни, че във връзка с журналистическо запитване е направил проверка за гражданството на съдия Трифонов, която е установила, че спрямо масивите за населението той няма българско гражданство. Министърът допълни, че при пресъставянето на акта за раждане на Трифонов не са били установени основания за придобиване на българско гражданство. По закон той не може да бъде шеф и лен на съда. Но е! "Не е посочено основание за създаването. Тъй като той е роден извън страната, трябва да е придобил друго гражданство", коментира Стоилов и допълни, че очаква Съдийската колегия да се произнесе по случая.

По повод оспорването на конкурсната процедура за назначаването на Алексей Трифонов за председател на съда, ВАС е постановил, че той притежава българско гражданство, което е незаконно, освен че не отговаря на истината, лесно доказуема с документи.

"Съдът няма право да установява гражданство. Има противоречие между това, което се съдържа в масивите за населението и това което е постановил съдът", каза правосъдният министър.

Проверка показва, че според чл. 162 от Закона за съдебната власт за съдия, прокурор или следовател може да се назначи лице, притежаващо само българско гражданство.

Радостина Тонева


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени