FACEBOOK

Назначаването на Петков противоречи на закона: КС

Нарочно се произнесоха преди вота за НС и президент, сече ексмиистърът

Майският указ на президента на България Румен Радев в частта, с която за служебен министър на икономиката е назначен Кирил Петков е противоконституционен, сочи решение по делото на Конституционния съд (КС).  Причината е, че  към онзи момент той е бил с двойно гражданство.

Становището e прието с 11 гласа. Съдия Георги Ангелов обаче подписа с особено мнение относно допустимостта, съобщиха от КС. Решението не води автоматично до нищожност на актовете на Петков, докато е бил служебен министър.

Напомняме, че лидерът на Продължаваме промяната  на два пъти поиска от КС да го конституира като страна по делото за неговото гражданство. Съдът обаче  "бързал и дори не му дал право на писмена защита", както обясни. Припомняме също,че в съдебната практика у нас вече има казус, който противоречи на  този отказ.

Преди време КС изслуша бившия депутат от БСП Иван Иванов. Тогава той  беше назначен за зам.-министър на вътрешните работи, но бързо уволнен, защото е бил представител на силовата групировка СИК в родния си град Шумен. Той бе първият, явил се с адвокат в КС - Петър Илиев - Барбадоса, тогава юрист на БСП.

Веднага след решението на магистратите, самият  Петков, обвини съда, че се е произнесъл три седмици преди изборите, осъзнавайки, че това решение ще повлияе не само на него, но и на кампанията на президента Радев. „И го направи бързайки, без да ми даде дори право на писмена защита“, посочи той в позиция до медиите.   

"Приемам решението на КС. Заставам с високо вдигната глава пред Вас и заявявам: Когато подписах пред нотариус своето волеизявление за отказ от гражданство на 21 април, предадох канадския си паспорт, платих си таксата, аз бях сигурен, че съм изпълнил своето задължение към Конституцията. Да се откажа от канадска пенсия, безплатното здравеопазване, възможността за пътуване и работа по целия свят не беше трудно решение за мен, защото знаех, че имам дълг пред Родината!”, написа ексминистърът.

„Позицията на КС беше, че няма пречка Делян Пеевски да е шеф на ДАНС и депутат едновременно, но същият този съд се произнесе с почти пълно единодушие. Съжалявам много, че същият този съд каза на 2 млн. български граждани извън страната, много от които имат двойно гражданство:

Вие не сте пълноправни граждани на България, Вашата воля дори когато се откажете и предаде паспортите си в името на Родината, няма да бъде зачетена от българския съд! Вашата съдба и съдбата на управлението на България зависят от чужди държави.
Въпреки че нито Конституцията, нито друг закон в България определят кой точно е моментът на признаване на отказа от чуждо гражданство, сега най-висшият съд на Родината подчини България”, заключи той.

Напомяме, че делото за гражданството на Петков бе заведено от депутати от ГЕРБ. Те атакуваха пред КС президентския указ от 10 май за назначаването на служебния кабинет в частта, с която Петков е определен за министър. Преди това ИТН разгласиха информацията, че той има двойно гражданство - българско и канадско. По Конституция членове на МС могат да бъдат само български граждани.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени