FACEBOOK

Шефът на БНР точи 4 млн. за последно

Генералният директор на БНР Александър Велев, който по време на 3-годишния си мандат се прочу повече със скандалите си, отколкото с положителните промени в общественото радио, подготвя финален удар в края на мандата си. Велев, който за първи път в историята на БНР успя да докара радиото до дефицит, има намерение да обяви обществена поръчка за саниране и преостъкляване на сградите на БНР. Запознати с финансовия аспект на тази дейност подозират, че стойността може да стигне 4 млн.лв.

Санирането на сградата на Драган Цанков 4 е отколешна мечта на сегашния директор на обществената медия Велев, който го обяви сред приоритетите си още в първите дни на встъпването си в длъжност . Това не се осъществи, както и други "грандиозни" негови идеи - обединен национален нюзрум и превръщането на регионалното Радио София в национална младежка програма. Сега обаче явно ген. директорът с изтекъл мандат се готви да прибере последно 10 от тази голяма поръчка.

Велев смята също да купува скъп електромобил, който да използва като служебен. Радиобосът, който се прочу с протестите на служителите за финансовото състояние на БНР, е уверен, че ще бъде избран отново, тъй като мандатът му изтече на 29 май. т.г. Сега е решил да купи електромобил от известна немска марка, но да го плати чрез реклама по радиото на стойност по 50 000 лева на година, както съобщават от медията. Велев купи скъп автомобил още с поемането на мандата си, като преди това обяви драстични икономии за всички останали служители и при наличието на достатъчно нови автомобили. Закупени бяха с оперативен лизинг две лимузини, които той често използва като лични.

Само преди няколко месеца Велев тества електрическо возило на друг немски производител. Той полага сериозни грижи за личната си сигурност, като искаше още в началото на мандата си шофьорът му да го охранява въоръжен. Велев си позволява разточителни ремонти, скъпи автомобили, три секретарки.

3-годишното управление на Велев бе белязано със скандали на всички нива - несполучлив се оказа опитът му да закрие изцяло Радио България, като тогава освен на журналистите Велев си навлече и гнева на Президентството, Външното ни министерство и на голяма част от дипломатическите представителства на чужди държави у нас.

Велев прати оркестрите на БНР да свирят под прозорците на Бойко Борисов с идеята премиерът да им увеличи възнагражденията, върхът на скандалите беше изпращането на децата от Детския радиохор пред МС, които протестираха срещу своето закриване, родено сред идеите на Велев.

Два пъти беше направен ремонт на Фонотеката на БНР на стойност близо 2 милиона лева заради една и съща причина - безценните ленти потънаха във вода след две наводнения. Освен това стана ясно, че 60 камери денонощно следят служителите на БНР навсякъде. Твърди се, че са монтирани по искане на ДАНС, в случай на извънредни обстоятелства. Велев поръчал на служителите от ДАНС, които назначил на свое разположение, да му вадят записи от камерите - предоставяли му информация кой с кого говори, какво говори. Хората от радиото се оплакали как са цитирани техни реплики, казани в тесен кръг. Служители от управлението, които били недоволни от Велев, били привиквани в кабинета му.

По време на управлението си Велев се сдоби с два апетитни имота - първият е на столичната улица Крум Попов в Лозенец, а вторият в изключително скъпата вилна зона между Симеоново и Драгалевци. Работещите в радиото подозират, че парите за закупуването, строежа и обзавеждането не са само от заплатата на Велев като генерален директор.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени