FACEBOOK

Чакаме шок с цените на горивата заради удар по рафинерия на С. Арабия

Въпреки поетата от йеменските хусити – войните от страната, на която Саудитска Арабия причинява милиони жертви от бомби и глана смърт през последните години, поеха отговорност за ударите по петролна рафинерия на Рияд, САЩ обвини Иран за атаката. Така усили натиска за шоков скок на цените на горивата, които паднаха миналата седмица след уволняването на Джон Болтън като съветник по националната сигурност на президента Тръмп.

Знаеше се, че той беше основен двигател на операциите срещу петролните сили Иран и Венецуела през последните месеци, които едва не вкараха света в 2 войни. Сега държавният секретар Помпео заплаши Техеран с ответен удар по негови рафинерии, което би вдигнало още котировките на нефта, а оттам на бензина, дизела, самолетното и корабното гориво. Иран обяви: „Това са огромни лъжи. Готови сме за война”.

САЩ заяви, че ще отвори петролните си резерви, за да задоволи отпадането на половината износ на Саудитска Арабия, която от своя страна също обяви, че ще компенсира търсенето с предлагане от своите огромни запаси, докато рафинерията на Арамко отново заработи. Психологическият ефект върху пазара обаче е много силен.

Вчера никой не се нае да гадае как биха реагирали борсите в Лондон и Ню Йорк, които имат решаващ дял във формирнето на цените на черното злато. Имаме съответно 2 и 7 часа разлика с тях и ще го разберем по обед и следобед българско време. Прогнозите са за рязко покачване от около 60 но Великденските над 70 долара за барел. От което, естествено, ще спечелят трите най-големи страни – производителки и износителки на петрол, а те са: САЩ, Русия и Саудитска Арабия.

Само напомняме, че войната на Рияд срещу Йемен е без разрешение от Съвета за сигурност на ООН, т.е. е напълно незаконна според международното право, и досега струва най-малко 2 милиона жертви само от глад сред мирното население, поради блокирането на летищата и пристанищата, освен на убитите в бой. Важно е да се знае, че именно Саудитска Арабия е в челото на българския износ на оръжие като дестинация на продажбата му.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени