FACEBOOK

30% от горивата са контрабанда, не става без помощ от властта, каза В.Златев


Нужен е един закон, който да регулира пазара на горива, а липсата му прави невъзможно извършването на дейност в страната. Този коментар направи председателят на Българската петролна и газова асоциация Валентин Златев на конференцията Стратегия на рафинерийната индустрия до 2050 г., която е част от българското председателство на Съвета на ЕС.

"Ще настояваме да има обществен орган, който да следи за изпълнението на закона", каза още Златев и допълни, че в момента 14 различни закона регулират пазара на горива у нас.
Неговият коментар е по повод внесения в началото на март закон, който цели затягане на правилата за търговия с горива у нас. Срещу него обаче се появи остра реакция, основно сред земеделските производители – бедните зърнари, които си делят над 1 млрд. субсидия от джобовете ни между 100 семейства и отделно продават реколтата на свободни цени за още толкова.

Според Златев съпротивата обаче идва от непознаване на предложението - текстовете са именно в полза на земеделските производители. Той обясни, че досега в българското законодателство не се третира друго освен бензиностанции и липсват ведомствени или други обекти.

Валентин Златев коментира още, че отпорът срещу законопроекта, внесен от депутати от всички парламентарни групи, е и донякъде очакван. Сивият сектор в сектора на горивата е 30% и това са милиарди, които не влизат в хазната. Според него това няма как да стане и без подкрепата на служители в Агенция Митници, данъчни служби или в Министерството на финансите. Така той си обяснява несъгласието на държавни институции с предложението, въпреки че то се съгласува между министерствата повече от две години.
"Противопоставят се тези, които не плащат данъци или живеят от сивия сектор", смята още председателят на БПГА.

Той обясни, че в асоциацията очакват да бъде постигнат консенсус по законопроекта, защото в момента няма равнопоставеност между участниците на пазара, а бюджетът губи и не може да плаща спокойно социални разходи. Той обаче не подкрепя идеята секторът на селското стопанство да бъде изключен от обхвата на закона.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени