FACEBOOK

Сакса продава горива от ИДИЛ

В свое разследване за картела за горивата под диктовката на държавата, която държи цените високи, защото 10 ст. по-ниски са 100 млн. по-малко ДДС в бюджета, 19 минути писа, че контрабандният петрол влиза в България през пристанища в Русе и Варна. А специално от ИДИЛ - през морската ни столица. В разследване на Валя Ахчиева по БНТ тя показа склад във Варна, в който турски танкер разтоварва дизел. Преди да ходи до Гърция, той престоял в турското пристанище Самсун. По информация на митниците във Варна оперира търговецът на горива "Сакса" и собственик на бензиностанции "Круиз". Търговецът е доставчик на веригите "Еко", "ОМВ", "Шел", "Нафтекс" и др., пише в сайта им. От митниците предположиха пред "Скандал", че това може да е един от вероятните вносители на горива от "Ислямска държава". Заради сигнала е хайката по колонките с гориво, която продържава вече шести ден. От ГДБОП и от ДАНС уточниха, че спецпроверките се провеждат в София и още 15 области в страната и обхваща над 50 търговски обекта, но отказаха да коментират версията за канала от ИДИЛ.
В нейно потвърждение са сателитни снимки на Русия и САЩ. По засечената схема дизелът и бензинът се докарвал у нас с танкери до пристанищата във Варна и Бургас. По документи горивото е от данъчен склад в Гърция и е вътрешна доставка за ЕС. Електронната система за управление на морския трафик сочела, че преди да пътуват до Гърция и оттам до България, танкерите правят необясними курсове до 7 турски пристанища в Черно и Средиземно море. Смята се, че там се товарят горивата, придобити от алъш-вериш между търговци от южната ни съседка и територии в Сирия и Ирак, контролирани от ИДИЛ.
Контрабандните петролни продукти били с ниско качество, тъй като са добивани в нискотехнологични рафинерии. Отклоненията от евронормите за бензина били 20-40%, а за дизела - 35-70%. Това било сигурен знак, че горивата не са от гръцки данъчни складове, а танкерите са пътували дотам, за да се снабдяват с документи за „изсветляване” на товара.
„В парламента показах албуми от 8 пристанища с кораби, заснети в реално време, как разтоварват горива без контрол - заяви депутатът от ПФ Емил Димитров-Ревизоро. Големият проблем е, че в Турция влиза нефт от ИДИЛ. Ако се окаже, че са препродавали тези горива на нас и ние безконтролно сме ги вкарвали в България, проблемът ще е още по-голям“, категоричен бе Ревизоро.
Собственик на "Круиз 77" е Крум Димов. "Сакса" пък е на Крум Димов, брат му Светлозар Димов и баща им Атанас Димов, показва справка в Търговския регистър. Характерно за групата е разделянето на направленията на дейността в отделни дружества. "Сакса сървисис" например се е специализирала в управлението на петролните бази и свързаните с това услуги.
Търговецът на едро с горива "Сакса" купи преди две години две от бензиностанциите на "ОМВ България". Бензиностанциите, обект на сделката, са били под по-ниския бранд на "ОМВ България" - "Аванти", и се намират в Пазарджик и Велинград. Цената на сделката беше около 800 хил. евро, като купувач се яви "Уникредит лизинг", а "Сакса" ще стане собственик след 7 години.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени