FACEBOOK

Централната минерална баня пак ще бъде баня

Архитектурната концепция, която се класира на първо място в конкурса на Столичната община за северното крило на Централната минерална баня, предвижда там да се възстанови нейната автентична функция - да бъде баня. Организаторът, общинското предприятие "Софпроект", обяви отличените три разработки, които ще продължат във втория етап на конкурса, предаде Дневник..

Екип "Софийски терми" получи най-много точки от журито - 93. На второ място е обединение "Kengo Kuma & Associates Inc и Ямазаки+Иванова Архитектс" ООД - 82 точки, което също разработва идеята за възстановяване на термалната дейност в сградата. На трето място е гражданско сдружение "Историческа баня" със 70 точки, а на четвърто остана сдружение "План за Централна минерална баня" - 48 точки.

Предстои вторият етап на конкурса

Първите три екипа ще продължат във втория етап на конкурса. Общинското предприятие "Софпроект" - ОГП" ще им възложи да разработят в детайли архитектурните си концепции за северното крило на Централната минерална баня. То не беше реставрирано по време на преобразуването на южната и централната част от сградата в Регионален исторически музей на София. Трите екипа ще представят и подробен бизнес план и модел за бъдещата дейност, за което ще получат по 10 000 лева.

На финала Столичната община ще избере за реализация една от трите разработени концепции, като ще има право да комбинира елементи и от другите две.

Продължаващите във втория етап получиха най-много точки, защото са подходили професионално и предлагат задълбочени и аргументирани концепции с уважение към даденостите на сградата, минералното богатство, софийската история и архитектурна идентичност. Надяваме се в близките години цялата сграда да бъде обновена и да се превърне в притегателно място за жителите и гостите на София", коментира арх. Любо Георгиев, директор на "Софпроект" и ръководител на екипа на "Визия за София".

Класираната на първо място концепция предвижда северната част на сградата да се развие като термален център, като входът му да е в сегашния заден двор - откъм ул. "Сердика". Екипът, чиято разработка е на второ място в конкурса, също предлага изграждане там на термален комплекс, но да се влиза през централния вход на сградата. Така вдясно от входа ще се отива към действащия исторически музей, а вляво - към бъдещия СПА център.

Конкурсът за северното крило на Централната баня, където има два големи мраморни басейна, сега ползвани като фондохранилища на музея, беше обявен на 20 април. В заданието, изготвено от "Софпроект", се акцентира върху термалната традиция на мястото и автентичната функция на сградата, построена по проект на архитектите австриеца Фридрих Грюнангер, Петко Момчилов и Харалампи Тачев.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени