FACEBOOK

Банята в Банкя отново връща блясъка си

Малко неща могат да ни очароват толкова, колкото почти възстановената баня в Банкя. Сградата, която е построена преди почти 110 години, в продължение на десетилития беше буквално оставена да се съсипва. Построена е по проект на проф. Артур Хохедер - официален строител (в сегашно време тази титла се равнява на главен архитект) на гр. Мюнхен, с множество сгради в стил Ар Нуво и един от архитектите, оформил класическия изглед на града.

Банята е една от трите негови сгради, построени извън Германия (другите две са в Болцано, Италия и Трансилвания, Румъния). Тя е построена за три години от 1907 до 1910г., като за изграждането на банята са били вложени близо 1 милиона златни лева и е първата лечебна сграда у нас, съобразена с модерните за времето си технически съоръжения. Тогава банята държи челна позиция на целия Балкански полуостров с впечатляваща архитектура и модерно вътрешно устройство.

В миналото банята е използвана от почти всички български общественици, както и от царете. А след няколко месеца тази баня, която буквално е възстановена плочка по плочка, ще бъде отново на разположение на хората.

Виж снимки ТУК!


Ексклузивни кадри на Етюд-и-те на София


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени