FACEBOOK

Банята в Банкя ще бъде готова до месеци, почват ремонти в Горна Баня и Овча Купел

„До края на годината ще завършим реставрацията на сградата на минералната баня в Банкя и тя ще започне да работи като балнео и СПА-център. Строителните дейности завършиха и вече се работи по консервация и реставрация, като всички детайли се запазват в автентичния им вид“, съобщи през уикенда кметът на София Йорданка Фандъкова. В момента Столичната община я ремонтира, след като в продължение на 3 десетилетия безценната необарокова сграда тънеше в разруха.

Освен за архитектурата, помислено е и за енергийната ефективност на комплекса в центъра на родното място на Бойко Борисов, където при соца живееше предишният ни пръв партиен и държавен ръководител Тодор Живков. „Сградата ще се отоплява с минералната вода, която след като мине през басейните, ще се използва в изградения енергиен център“, уточни Фандъкова.

След повече от 10 години усилия на 19 минути да насочи вниманието на Столичната община към наложителното за устойчиво развитие на туризма използване на естествените спа в града, най-накрая се пристъпва към работа: „Планираме тази година да започнем реставрацията и възстановяването и на баните в Овча Купел и Горна Баня. Поискахме ги от държавата, за да можем да се погрижим и за тях и да ги запазим за поколенията“, обеща Фандъкова.

По повод на завършения в края на миналата година първи аквапарк в София, който се намира в първия нов парк, изграден също от Общината за последните 40 години, кметът заяви: До месец-два ще започне да работи вътрешният басейн с минерална вода в парк Възраждане“. Външните басейни и пързалки, които се очаква да бъдат любима атракция на малките софиянци ще функционират, когато време окончателно се стопли.

„В момента се проучва и минералната вода в кв. Надежда до 55-о училище“, завърши спа прегледа си кметът на София. Напомняме, че 19 минути вече писа за рукналия източник на термална вода с температура 55 градуса в крайния столичен квартал, а по думите на главния архитект Здравко Здравков, такива са открити също в още няколко околни махали.

София, за разлика от други градове с топли минерални извори, не използва за отопление тяхната енергия до момента. В исландската столица Рейкявик, където имат само 3 на фона на нашите над 50, цялото парно отопление е почти без пари и супер екологично именно на база на термалните води.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени