FACEBOOK

Започнаха банята в Банкя и аквапарка зад Мол ъф София

„Започнахме възстановяването на сградата на банята в Банкя”, похвали се Йорданка Фандъкова. Освен реконструкция на зданието „с всички детайли и интериор”, както пише авторът на информацията във фейсбука на кмета, ще бъде възобновена и дейността й.

Банята, която е сърцето на Банкя и е една от най-хубавите сгради в цяла София със своя необароков стил, е открита през 1911 г. Тя е проектирана от мюнхенския архитект проф. Хохедер и носи името Царската баня. Около нея е изграден прекрасен парк, част от който беше застроена, а друга част беше ремонтирана през последните години.

„Очакваме до средата на 2020г. реставрацията да завърши и банята да отвори врати, 19 години след затварянето й”, обеща още кметът Йорданка Фандъкова.

Тя подробно описва и строителните работи: „В момента се изпълняват дейностите по възстановяване на покрива, прави се конструктивно укрепване на сградата и е започнала реставрацията на архитектурни елементи – ще бъдат възстановени царските вани, съблекалните и настилките, които са керамика от началото на миналия век”.

Банята беше прехвърлена на общината през 2011 г., когато Министерството на околната среда и водите реши да не се занимава повече с минералните извори и да ги даде за стопанисване на кметствата. „Кметът на района Рангел Марков и общинския съветник Анна Стойкова са двигателите на процеса”,хвали ги Фандъкова.

Тя припомня, че освен за банята в Банкя, се работи и за старите и изоставени с десетилетия спакомплекси в Овча Купел и „Горна Баня. „Поискахме държавата да ни ги прехвърли за управление, за да можем да инвестираме в тях и да ги съхраним. Очакваме да приключи окончателното прехвърляне на собствеността, като вече сме осигурили финансиране за реставрация на банята в Овча купел и превръщането й в СПА-център. За банята в Горна Баня още сме в процес за осигуряване на средства”, разказва кметът.

„Тази година започнахме и разширението на новия парк Възраждане със закрит минерален басейн и аквапарк. На терен от 6 600 кв. м ще бъде изграден аквапарк с 5 открити басейна и закрит басейн и SPA център с ползване на минералната вода от находището Баталова воденица", добавя Фандъкова.

(на специална подложка и в болд) 19 МИНУТИ ЗАПОЧВА РАЗСЛЕДВАНЕ ЗА НЯКОИ ОСОБЕНО ГОЛЕМИ И НЕЦЕЛЕСЪОБРАЗНИ ХАРЧОВЕ ПОКРАЙ ИЗГРАЖДАНЕТО НА МИНИПАРКА ВЪЗРАЖДАНЕ


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени