FACEBOOK

Банята в Банкя става ултрамодерно спа до 2019 г.

Банята в Банкя до 2 години ще заработи като ултрамодерен спа център, обеща районният кмет Рангел Марков. Вече 17 години тя се рушеше. Уникалната необарокова сграда обаче ще си върне стария автентичен вид. Паметникът на културата ще бъде надграден с последна дума на техниката, за да започне отново да привлича туристи, които да се грижат за здравето и красотата си с лековитата вода на балнеоложкия курорт.

Пред БНТ 2 районният кмет заяви: „Запазваме балнеоложките функции на банята и разработваме нов съвременен спа център, който е с капацитет 160-180 души, те могат да използват по едно и също време. Там ще бъдат финландската сауна, другите видове сауни, парни бани, басейни, които са с различна температура на минералната вода”.

Спа центърът ще бъде в сутерена, който досега е бил недостъпен за посетители, тъй като там са се намирали котлите за отопление на помещенията. Авторът на идейния проект арх. Чавдар Георгиев разкрива, че едната съблекалня ще бъде преустроена във Виенски салон, където ще бъдат сервирани храни и напитки. Третият етаж, който преди е бил място за масажи, ще претърпи пълна промяна: „Това ниво на сградата ще поеме функциите за обществено обслужване - съвременен фитнес център за профилактика, спорт и възстановяване, зала за йога и медитация, козметичен център, детски център”.

Реставрираната сграда ще бъде оборудвана и с асансьор за хора с увреждания. Проектът ще бъде съгласуван с Националния институт за недвижимо културно наследство. Очаква се до края на 2019-та година минералната баня в Банкя да отвори врати за посетители и да се превърне в най-големия балнеоложки спа център в България.

Напомняме, че с пари по европейската програма Наука и образование за интелигентен растеж – 3 милиона лева, Общината с подкрепата на Софийския университет ще превърне банята в Овча Купел, която две десетилетия е в разруха, в спа с научен център за изследване на минералната вода.

Засега не е ясно какво се случва с трета рушаща се необарокова балнеосграда – банята в Горна баня. Централната пък беше превърната в Музей на София.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени