FACEBOOK

Борисов пропусна да декларира къща в Банкя

Имотът е купен от премиерския братовчед за 7 лв. на кв. м.

Министър-председателят Бойко Борисов с години укрива наличието на един от от недвижимите си имоти в България, заяви на страницата си във Фейсбук главният редактор на Биволъ Атанас Чобанов. Журналистът приложи факсимиле на Кадастър от сайта на Софийска община и имотната декларация на премиера. Между двата документа обаче има разминаване, което не е отазено пред антикорупционния орган (КПКОНПИ).

Още в понеделник депутатът и журналист Елена Йончева обяви, че през декември 2007 г. Борисов, който тогава е кмет на София купува поземлен имот от 462 кв. м. за 3496,90 лв., или по 7 лв. на кв. м. от братовчед си Радослав Венциславов Иванов. Според данни на Чобанов през 2009г. на парцела вече е издигната постройка с площ 125 кв. м. (138 кв.м. според Кадастъра). Иванов пък е изкупил имотите около премиерската къща. Йончева твърди, че същият е формално е закупил и фирмите на Борисов ИПОН 1, Борко 2000 и БИУМ 99 (собственик на ИПОН-Агенция за сигурност и отбрана).

Припомняме, че в понеделник премиерът заяви пред bTV, че не общува с братовчедите си заради детска свада от преди 30 години. „Ние сме много сложна рода. С единия братовчед не съм се виждал от 40 години. С другите братовче-ди не си бяхме говори-ли от 30 години. Сега като се видим, си ма-хаме. Ние сме родени в една къща и не си го-ворим. Двама от тях съм ги бил и затова не си говорим, въпреки, че живеят в Банкя”, посочи Борисов.

Според ортофотоснимка от 2007 г., на този терен има някаква малка барака, посочва Чобанов. Разрешението за строеж номер 200 е получено на 16.10.2008 г. от Главен архитект на Банкя. Строителната площадка е открита на 07.11.2008. Строежът е заснет и нанесен в кадастралния план на София на 17.09.2009 г.
Докато Борисов строи новата къща, старата му фамилна къща е ипотекирана за финансиране на предизборната кампания на ГЕРБ. Новият имот получава акт 16 на 13.10.2009 г., когато Борисов вече е премиер. Недвижимото имущество обаче не фигурира в имотните му декларации.

В декларация на Борисов, подадена през 2010 г. пред Сметната палата за придобитото имущество, получените доходи, дадени обезпечения и направените разходи по чл. 3 от ЗПИЛЗВДД през предходната календарна година от 01.01 - 31.12.2009 , такава къща няма. Няма я няма и в следващите му декларации и до ден днешен, подчертава журналистът от Биволъ.

Припомняме, че КПКОНПИ провери над 9000 декларации на властта, подадени през 2018г.
Проверката установила несъответствие при 738 души, като 637 от тях са подали коригиращи декларации и са поправили пропуските си, а останалите така и не са го направили.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени