FACEBOOK

ЦИК отказа независим одит на машините за гласуване

Централната избирателна комисия (ЦИК) е отказала искането на Демократична България за независим одит на машините за гласуване с мотива, че държавните институции, които ще извършват проверката, са независими.В началото на януари Демократична България е настояла писмено за независимия одит, но отговор от комисията не последвал. Затова през февруари формацията е предложила конкретен ред за извършване на цялостната оценка на качеството и сигурността на машините, в т.ч. техният софтуер и хардуер, и проверка за непредвидени проблеми."Смятаме, че предоставянето на такъв инструмент ще повиши доверието в изборния процес", посочват от Демократична България.

"През последните месеци имаше много загриженост във връзка с върховенството на правото в България. Парламентарните избори предстоят тази пролет и вече беше изразена загриженост за тяхното организиране, включително когато става дума за машинно гласуване.

Готови ли сте да разрешите независим одит на машините?", беше един от въпросите на подгрупата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права, зададени до българските власти. В отговорите си правителството посочи: "Конституцията гарантира правото на всеки да изразява мнение, различните политически партии и структури на гражданското общество имат правото да изразяват своята загриженост по един или друг въпрос от обществен интерес, както и да използват това свое право за постигане на политическите си цели". А въпросът за проверка на машите е от компетентността на ЦИК. "Ако тя предложи ефективен начин за контролиране на процеса за проверка на машините, ние ще го приветстваме", обяснява правителството. Но изразява опасения, че "ако например 200 неправителствени организации изразят желание да проверяват машините, дали самата форма на контрол не крие рискове".


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени