FACEBOOK

Хр. Иванов: Претендент №1 за бг еврокомисар и €300 000 бонус

Лидерът на Да, България, ДБ и новата коалиция с ГЕРБ Христо Иванов е най-вероятният наследник на Мария Габриел на овакантения от нея пост на еврокомисар. Постът осигурява 20 000 евро месечна заплата без екстрите за още няколко хиляди евро, безброен щат за назначаване с щедри възнаграждения на близки, а също така и бонус 300 000 евро за трудоустройване след приключване на мандата. В този случай за получаването му трябва да се чака само една година.

Възможните пречки пред него са няколко. Първо, партията му не е член на ЕНП, а именно неин представител, освен на ГЕРБ, е Мария Габриел. Европейската народна партия вероятно приема по някакъв начин неудобна за нея, в светлината на идващите само след 11 месеца евроизбори, коалиция с политическите й противници – либералите, чийто кандидат – член е Продължаваме промяната, която ще бъде приета там от ДПС, което председателства тази европартия. Но чак пък да преглътне да изгуби място в 27-членното правителство на ЕС и то сочния ресор образование, наука и технологии? Малко вероятно изглежда да има и ротация на ресори, каквато се наложи след напускането на друг български еврокомисар, излъчен от ГЕРБ – Кристалина Георгиева, преди няколко години. Тя заемаше важния финансов пост и хем създаде затрудения с преместването си в МВФ, хем обаче даде възможност на Германия да обсеби и този важен управленски лост в Евросъюза, което поради това се прие по-безболезнено.

В Брюксел се гледа не особено положително на честите промени в избора на страните кой да ги представлява в кабинета на Европа. Смята се за несериозно. Особено след пъненето на България да вземе сериозен и важен ресор, какъвто е образователният, при разпределението на местата в тази Европейска комисия прз 2019 г., което – ако помните, стана след доста дълги и сложни преговори, изпъстрени с драматизъм, както знаем и по някои поетични определения със сексуален привкус от нерегламентирани записи на експремиера Борисов.
Причината е, че научната област е именно сферата, в които изоставането на ЕС е най-голямо спрямо конкуренти като САЩ, Китай, Япония, Ю.Корея, Индия и др., особено с шеметното навлизане на ИИ, който свари Габриел и ЕК напълно неподготвени и до момента.

Непрактикуващ юрист начело би бил недобър знак и трудно продаваем нов член на без друго твърде непопулярния екип на Урсула фон дер Лайен.

Опитен евродепутат или изявен национален политик вероятно би се приел като много по-уместна номинация за поста.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени