FACEBOOK

ОК е да направим мнозинство с ГЕРБ и ДПС: Хр. Иванов

В името на съдебната реформа сме готови да се съберем, обясни шефът на ДБ

“Възможно е 49-о НС да започне със съставяне на конституционно мнозинство още преди намирането на подкрепа за правителство”, заяви пред БНР съпредседателят на Демократична България (ДБ) Христо Иванов. По думите му формулата за това е в намирането на съгласие между Доброто с ГЕРБ-СДС и ДПС.

“Може да се окаже логично конструирането на някаква парламентарна конфигурация, която да поддържа правителство, да започне с конструирането на конституционно мнозинство, което е много по-широко и е големият фактор за преодоляване на разделенията“, посочи той.

“Ако можем да извадим разделенията пред скоби и да кажем на хората достатъчно рано в живота на следващото НС - ето, готови сме да мръднем този камък - конституционните промени, това ще даде достатъчно причини хората все пак да приемат, че ще трябва и по други теми да има взаимодействия. Говоря обаче за теми, свързани с големи национални приоритети, не говоря за консумация на властта порции по порции”, каза Иванов.

Съпредседателят на ДБ смята, че ГЕРБ-СДС и ДПС са готови за участие в такова конституционно мнозинство. Като доказателство той изтъкна, че според него тези формации вече давали сигнали, че повече не искат да се противопоставят открито на реформирането на прокуратурата.

Иванов напомни, че ДПС са анонсирали собствен проект за конституционна промяна, а в обявения преди близо 3 години проект за конституционни промени на ГЕРБ се предвижда разделянето на Висшия съдебен съвет на две.

Лидерът на Да, България изтъкна, че без радикална реформа на прокуратурата никакви други промени у нас не могат реално да стартират, нито България да изчисти имиджа си на страна, превърнала в нарицателно за корупция. Заради него чуждите инвеститори не искат да идват у нас и дори Сърбия започва да ни изпреварва.

Напомняме, че това не е първата подобна заявка на Иванов за общо управление с партията на Борисов и Сараите. “От ПП зависи къде ще стоят ГЕРБ и ДПС при бъдещо управление, но е възможно да се намери хигиенна формула, която да позволи подкрепа от тях”, обяви той през юни на м.г. Тогава ДБ се яви самостоятелно от ПП и Иванов подчерта, че формацията му не е мандатоносител, зада води подобни преговори. „Зависи за какво ще се търси подкрепа. Ние и досега сме вземали решения, гласувайки общо с ГЕРБ и ДПС. Ако се заложи на конкретни политически приоритети, за които се намери хигиенна формула, която позволява някаква подкрепа, това е възможно. “ДБ винаги е била готова да е диалогична и да слага националните приоритети пред скоби”, каза той през миналото лято. Още тогава той каза, че е важно до провеждането на местните избори да бъде осигурено правителството на страната.

“Искаме да получим първия мандат, защото имаме сериозното намерение да излъчим управление, колкото и трудно да би било това. Ако си останете вкъщи, само ще задълбочите хаоса”, предупреди сега Иванов, чиято формация вече има шанс да стане мадатоносил заради общото си явяване с Промяната.

 


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени