FACEBOOK

Тежък грип вече в 5 града

Грипът разширява териториалните си граници и разнообразието на вирусите, както и възрастовия диапазон на болните, предаде 24 часа.

Освен в столицата и Бургас, откъдето бяха съобщени първите случаи с тежко протичане, вече има приети за болнично лечение и в Русе, Сливен и Смолян.

В националната референтна лаборатория по грип са потвърдени случаи на пациенти с двата вида вируси от А тип – пандемичния H1N1, популярен като свински грип, и H3N2, както и случаи на грип от В тип – от линията „Виктория“. Това каза за „24 часа“ проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

В София грип с тежко протичане е потвърден при 3 деца на възраст от 2,6, 7 и 8 г. Те се лекуват в инфекциозна и в една университетска болница.

В Бургас боледуват 10-месечно момиченце и 31-годишна жена.

От русенска болница са постъпили проби от пациенти на 8 и 36 г., които са потвърдили вируси на инфлуенца.

Сливен влиза в регистрите на грип 2019 г. с първи случай – момченце на 3,1 г.

В Смолян тежко карат грип 7-годишно момче, 37-годишна жена и мъж на 51 г.

Проф. Кантарджиев напомни да се избягват местата, на които се събират много хора в затворени помещения, да се стои на поне 2 м от хора с болен вид, често да се мият ръцете, често да се проветряват офисите, да не се пипа човек по лицето и особено около устата, носа и очите, да се обръща внимание на балансираното хранене и при възможност човек да се движи на чист въздух поне половин час на ден, когато времето го позволява.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени