FACEBOOK

Болните от грип намаляват, но опасността не е преминала

През първите четири дни на тази седмица болните са с около 25% по-малко в сравнение с миналата седмица

"Статистиката показва, че болните от грип през последната седмица са намалели, пикът отминава, но все още опасност има, защото епидемията в страната остава. Не бива да се подценява грипа – много тежка инфекция, с много усложнения. Всяка година умират хора от грип и то хиляди. През последните години епидемиите са малки, тази година случаите са доста по-малко в сравнение с миналата. Миналата седмица имахме 143 хил. души болни в страната“. Това съобщи пред БТВ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кaнтарджиев.

През първите четири дни на тази седмица болните са с около 25% по-малко в сравнение с миналата седмица, което означава, че пикът на грипа е отминал.

"Тази седмица от една от столичните многопрофилна болница, всеки ден получаваме по два положителни резултата за енцефалит. Тази година има много възпаления на нервната система. Много е, други години такива усложнения не сме имали, при сравнително малък общ брой заболели”, каза здравният инспектор.

Ако до 36 часа не се вземе антивирусно лекарство, състоянието на болния рязко се влошава.

"На петия ден и да даваш свръхдози от тези лекарства, те не действат. Имунната система на болния съсипва мозъка, а не самия вирус. Свикнахме, че инфекции лесно се лекуват, а не е така. Трябват правилните лекарства. Когато става дума за дете, колегите правят каквото могат. Просто усложненията са големи", подчерта той.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени