FACEBOOK

Швеция: Предложихме 10 Грипена за 1,5 млрд. лева с въоръжение плюс инвестиция в център за поддръжка

Офертата за самолети на шведската компания, произвеждаща Грипен, е в рамките на гласувания бюджет от парламента – 1,5 милиарда лева и е за 10 изтребителя вместо за 8, разкрива в интервю за fakti.bg вицепрезидентът на Saab Даниел Боестад. С ДДС сумата е 1,8 млрд. лв. или точно колкото е рамката, гласувана от българския парламент. Швеция, за разлика от САЩ, гарантира и вместване в срока по тази рамка от 24 месеца. Не се говори за авансово плащане на такива огромни пари.

„Шведската оферта беше класирана като най-добра от гледна точка на способностите, както се вижда в експертния доклад, покривайки всички задължителни изисквания на България, включително тези за въоръжението“, казва директорът. Той гарантира, че първите самолети Грипен могат да бъдат доставени в рамките на 24 месеца след подписване на договора.
Според Боестад партньорството с Швеция и Saab би могло да донесе допълнителни ползи за България.

Пример е Регионалният център за поддръжка на Gripen, който би подкрепил националната отбранителна индустрия на България и би довел до създаването на нови високотехнологични работни места в страната.
„Оставаме на разположение за преговори, ако българската страна реши да продължи процеса по този начин“, казва вицепрезидентът на компанията.

Той напомня, че Грипен е напълно съвместим с НАТО изтребител и е на въоръжение в Швеция, Чехия и Унгария. C/D и F версиите в момента се обмислят като вариант от редица държави в Европа, Азия, Латинска Америка и Африка.
Напомняме, че новият лидер на ЕС – френският президент Макрон, при това в компанията на кандидатката за европремиер Урсула фон дер Лайен, заяви категорично, че членовете на Съюза в този мандат на Комисията ще бъдат задължени да купуват единствено и само въоръжение, произведено в Общността. Каквото е Грипен.

Вицепремиерът Красимир Каракачанов обяви във вторник в Лице в лице по бТВ, че Швеция е предлагала на България изтребителите Грипен без въоръжение. Даниел Боестад обаче е категоричен: „Швеция предложи на България 10 вместо 8 изтребителя Грипен. Шведската оферта беше класирана като най-добра от гледна точка на способностите, както се вижда в експертния доклад, покривайки всички задължителни изисквания на България, включително тези за въоръжението”.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени