FACEBOOK

Уж забраненият Луков марш в световните медии

„Повече от 2000 крайно десни активисти от различни европейски страни парадираха на факелната процесия през София в събота в чест на български пронацистки генерал, въпреки опозицията на политическите партии в балканската страна и на еврейски групи.

Процесията, известна като Луков марш по името на Христо Луков, който води пронацисткия съз на българските национални легиони през 30-те и началото на 40-те години, се проведе, след като съдът отхвърли за втора последователна година забраната на Столичната община.

Участниците, предимно млади мъже в черно, много от тях носещи свастики и правещи нацистки поздрав, постави венци пред някогашния дом на Луков насред тежка полицейска охрана. Някои активисти бяха дошли от Германия, Швеция, Унгария и други държави”, пише агенция Ротерс и цитира Звездомир Андонов, който определя Луков като „военен герой”.

Световната агенция припомня, че преди марша по улиците на София мина и антифашистко шествие. 19 минути уточнява, че то бе начело с общинския съветник от БСП Борис Цветков, което издигна лозунга Без нацита по улиците.
Ройтерс посочва още, че дори Световният еврейски конгрес призова българските власти да спрат Луков марш. Цитира вицепрезидента Роберт Сингър, че „това е абсолютно скандално в Европа през 2019 г.”.

Агенцията припомня, че Луков е министър на войната в България от 1935 до 1938 г., след военен преврат и суспендиране на Конституцията, че е бил в тесни връзки с нацистките власти на Германия и е участвал в създаването на антиеврейското законодателство, действало у нас.

Сн. Стоян Ненов, Ройтерс


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени