FACEBOOK

Таван на бензина и дизела: Манолова

“Ще се заемем с цената на горивата като едно от първите неща, които ще направим в следващия парламент”, заяви пред bTV лидерът на Изправи се България Мая Манолова. Тя описа схемата, по която сметките набъбнаха за последните 6 месеца. “Цената през декември м.г. бяха 2,50лв, сега са 3,50лв. Уралският петрол е на същата цена от 70$, цената на работната сила е същата, акцизът е същият, ДДС е същото, цената на тока е същата (и тогава беше над 500лв). Нищо не се е променило. Всъщност България в момента е единствената европейска държава с излаз на море, която има изключение от наложените от Европа санкции. Позволяваме на Лукойл Нефтохим да се възползва от облекчението да може да внася руски петрол, но вместо ползата от това до отива при българските потребители, очевидно отива някъде другад“, посочи Манолова.

По думите ѝ при рафинерията има посредник на входа и на изхода, като се преработват горива на ишлеме, а фирмата на входа и на изхода е регистрирана в Швейцария и печалбата отива в сметки извън България. Като решение на проблема, което би намалило цената за потребителите с 1 лв на литър гориво тя посочи въвеждане на таван на цената на бензина и на дизела, подобно на въведените такива от Унгария – другата европейска държава с изключение за внасяне на уралски петрол.

Като други теми, с които Изправи се България ще се заеме в НС лидерът на формацията посочи битовите сметки, които скачат с 30-40% за парното, 45% за водата, 5% за тока, а газът е поскъпнал над 3 пъти. Манолова поиска дефиниране на енергийно и водно бедните у нас и те да бъдат подкрепени от държавата.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени