FACEBOOK

„Нашият” в ЛУКойл ни набута с 1,2 млрд.лв. за АЕЦ Белене, къде е Промяната? А дерусификацията?

Преди дни Българският енергиен холдинг върна, по искане на правителството, близо 2 години предсрочно 1,2 млрд.лв. на хазната от заем, който беше взел, за да погаси плащане по руските реактори за АЕЦ Белене, която няма да строим. Кой е виновникът за огромния харч?

Същият, който от 5 г. и в момента държи „златната” акция на държавата ни в ЛУКойл Нефтохим, въпреки че уж беше подал оставка още през пролетта на 2019 г. заради скандала Апартаментгейт, в който беше замесен, наред с Цв.Цветанов, Ц. Цачева и др. от елита на ГЕРБ, които обаче наистина си тръгнаха.

Това беше второто „отстраняване” на Красимир Първанов, след като в кабинета Борисов 1 веднъж го уволняваха по казуса Белене още през април 2011 г. Той беше подписал като шеф на НЕК, без разрешение от ресорния министър – тогава Трайчо Трайков, за плащане на руските реактори, заради което и изгубихме арбитражното дело по случая. Та държавната компания тегли заем 1,2 млрд.лв., за да погаси огромната сума – тогава беше колкото месечните плащания за пенсии на повече от 2 млн. възрастни българи.

Работата му в руски интерес явно бе оценена от „братушките”, които не се излъгаха в преценката си – Красимир Първанов нито веднъж не използва силните права на „златната акция” да се намесва в политиката на дружеството.

Стига само да погледнем към наглите спекулации с цените на горивата и неплащането на поне 1 млрд.лв. дължими данъци към хазната по оценка на лидера на ДБ Хр. Иванов. Срещу това правителството и на Промяната, което нито го смени, нито го принуди да се възползваме от правата си на съсобственик на рафинерията, направи каквото и да било. Защо ли?

Красимир Първанов беше назначен за представител на държавата в борда на нефтената рафинерия на 31 май 2017 г. при Борисов 3. Тогава той беше и ресорен заместник-министър. Замени в борда на ЛУКойл Нефтохим не кого да е, а Р.Овч. - художественият ръководител на приятелския кръг, към който принадлежи и вицепремиерът Корнелия Нинова.

Овчаров беше назначен на поста от предишния кабинет на Борисов. Други лица от кръга му също представляваха държавата, управлявана от ГЕРБ във възлови енергийни дружества. Варненският шеф на БСП и наследил министерското кресло на Р.Овч. при Тройната коалиция Петър Димитров например беше в борда на фирмата, която НЕ прави газовата връзка с Гърция 12 г. – тепърва чакаме интерконекторът да се завърши в края на юни и да заработи през септември – октомври.

А членуващият и досега в Политбюро на тогавашния и сегашен лидер на червените К. Нинова – друг министър на Тройната коалиция - Асен Гагаузов, известен с аферата Батко и Братко за точене на пари от пътищата, беше в ръководството на дружеството Радиоактивни отпадъци. Такава една опозиция имахме. Сега същият кръг е на власт в държавата като част от правителството на Промяната.

Илиян Костадинов


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени