FACEBOOK

Суперскъпото бг масло е боклук

Само при две от 10 български марки масло, въпреки скочилата с 50% за година цена, която вече е над два пъти по-висока, отколкото продуктът струва във Франция, Англия и Германия, не са открити нарушения при тест на съдържанието им. При останалите осем са открити проблеми. Инициативата беше на Активни потребители.

Ето как изглеждат данните от изследването: противогъбичен препарат, предизвикващ алергии в три от марките. Става дума за натамицин – против гъбички и плесени. В други три марки има немлечни мазнини, въпреки че продуктите не са обозначени като „имитиращи”. Две търговски марки са написали на етикетите значително по-високо количество мазнини в маслото си, отколкото е вложено реално.

„За съжаление, не установихме подобрение в съставките на маслото от предишното ни изследване през 2015 година. Много се надявах, че тези растителни мазнини вече няма да ги има в маслото. Оказа се, обаче, че те отново са тук. Най-новото нарушение е влагането в маслото на натамицин, който освен че е химикал, е и алерген. Той е разрешен само за повърхностно използване, защото се използва против появата на плесен върху продуктите”, коментира пред NOVA Богомил Николов от Асоциация Активни потребители.

Маслото е поскъпнало 50% за година, сочат данните на националната статистика, и в момента у нас е доста по-скъпо, отколкото в Германия и Франция, където средната заплата е поне 5 пъти по-висока.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени