FACEBOOK

Строим 16 детски градини и почваме още 25: Фандъкова

"В момента строим 16 сгради на детски градини, а до края на годината ще разкрием още 1080 нови места и ще започнем строителство на още 25 сгради", заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

"В следващите дни ще сме готови и със списък на сгради, в които ще можем да открием детски градини на партерните етажи. В петък проведох среща с Асоциацията на строителните предприемачи, които заявиха, че имат интерес към това да изграждат помещения за детски градини, които след това общината ще придобива. Акцент в работата ни са т.нар. нови квартали в южната част на София, в които общината не разполага с подходящи общински терени. Това стана възможно след промени в наредбите за изграждане на детски градини, които Столична община предложи и успяхме да защитим през миналата година", отчете тя.

"Възложила съм на зам.-кмета по образование г-н Боршош да разработи промени в наредбата за компенсации на деца между 3 и 6 години, които не са приети в общински детски градини, които да предложим на министерство на образованието, така че повече семейства да могат да се възползват от помощта на държавата. Строителството на нови детски градини и ясли и разкриването на нови групи е единственият начин да компенсира недостига на места.
Това е и моят ангажимент с 3-годишната строителна програма, която беше приета преди няколко месеца от общинския съвет. За нейното изпълнение разчитам изключително много на кметовете на райони, които получават финансирането за строителството и провеждат процедурите. Забавянето на процедурите по тази програма е недопустимо, а решението изисква обща работа, а не противопоставяне", изброи Фандъкова.

"Лично проверих строителството на нова сграда на 116 детска градина в район „Витоша“, един от районите с най-голям недостиг. Започва работа и по събарянето на стара сграда за 1 група, на чието място ще изградим градина с 4 нови групи", съобщи още градоначалникът.

Снимка: Аделина Ангелова


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени