FACEBOOK

Умна система и сензори за въздуха в детските градини в София

Пилотните проекти ще помогнат за намаляване на разходите на потребителите

Сензори ще следят качеството на въздуха в затворени помещения. Това е един от двата проекта, за които зам.-кметът по дигитализация на София Генчо Керезов подписа вчера договори. Те са част от общинската програма “Пясъчник за иновативни решения”.

По единия проект ще се осигурят прототипи на сензорни устройства за следене на качеството на въздуха. Системата предоставя информация на обитателите на помещенията,

алармира при вдигане на нивата на въглероден диоксид и фини прахови частици Първите сензори ще се тестват в детска градина.

Вторият проект цели подобряване на енергийната ефективност в обществените сгради. Той предвижда инсталиране на соларни панели, а умна система ще мери изразходваното електричество не само от тях, но и от елмрежата.

Собствениците ще имат достъп до данните в реално време и ще могат да предприемат мерки за оптимизиране на разходите за енергия. Така за 1 г. ще се събират достатъчно данни, на базата на които да се изработват политики за инсталация на възобновяеми източници и за потребителско поведение, намаляващи разходите.

В реално време ще се следи и потреблението на вода. Системата пилотно също ще бъде поставена в детско учебно заведение поради възможността за бързо репликиране в други такива при добри резултати.

Целта на програмата “Пясъчник за иновативни решения” е да се тестват иновативни технологични решения и генерират емпирични данни, които да послужат за бъдещи решения и политики, подобряващи качеството на живот в София. Проектите са пилотни и след анализ на резултатите от тях ще се търси финансиране за развитие на тези с най-голям социален ефект.

Програмата дава възможност на стартиращите компания в София да валидират технологията си в европейска столица и така да привличат други големи градове за клиенти и финансиране от инвеститори.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени