FACEBOOK

Дигитализацията може да се случи бързо: Керезов на Forum Real 2020

"Дигитализацията може да се случи по-бързо, но няма да е стане лесно, защото опираме до потребителското поведение", заяви зам.-кметът по дигитализация на Столична община Генчо Керезов. "Виждам документи с електронен подпис, с мокър печат и "вярно с оригинала". Именно информираността и постепенното навлизане на технологиите е нуждата да се обединят около ползите различните играчи в бранш", коментира той.

Керезов заедно с арх. Ангел Захариев и създателят на Forum Real 2020 Пламен Русев направиха интересни прогнози за дигитализацията и развитието на строителния отрасъл в България. Тримата дискутираха навлизането на дигитализацията в строителството в панела "Ще даде си Коронавируса силен тласък към дигитализация?".

"От една страна битува мнение, че дигитализацията е панацея и решава всичко, но не е така. Важно е къде ще се приложи, няма нищо по-глупаво от това да се дигитализира несъвършен процес. В администрацията има казус. Там е нормално с публични средства да се търси най-евтиното решение, но по нататък става въпрос на анализ на ползите спрямо цената, която плащаш. Това налага да се взимат правилни решения и те не са от най-евтините. В строителния бизнес трябва да се мисли дългосрочно и в България най-евтиното не винаги означава най-доброто", коментира Керезов.

Той обясни, че сериозен фактор е киберсигурността при дигитализирането. "Хората все още се плашат да плащат онлайн, защото не са убедени, че са защитени. Все още 90% от доставките на стоките в България са с наложен платеж. Повечето такива системи работят и са добре защитени - плащане с карти, през мобилни оператори, защото там усилият в киберсигурността са огромни", каза Керезов.

Голяма част от технологиите в строителния бранш съществуват и трябва да се прилагат, както и успешния опит. Трябва да комбинираме различно същестувващи технологии на нашия пазар, които е с ниска себестойност, и да селектираме тези ст най-голяма себестойност, препоръча арх. Захариев.

"Има процеси, които могат да се дигитализират като административно управление, предаване на проекти, изготвяне на търгове и др. Големият тормоз е от бавни и тромави и недигитални административни процеси. Но фактическото строителството още е на нискотехнологично ниво и има недостиг на обучени хора. Там ще е най-трудно въвеждането на нови технологии. В България проектите, които правим с колеги са свързани с иновации и предизивкават строителните компании да купуват нови машини и непрекъснато повдигаме летвате, но е много бавен процес. Не съм исгурен, че със сегашната ситуация ще се увеличи скоростта. Ще имаме строителство на две сокрости - администрация и процеси, но другата в реалното строителство ще е след 10 години. В бранша в световен мащаб се говори се за принтиране, екзоскелети, но все още цената е толкова висока, че е неприложима в нашата строителна индустрия. Ще изпаднем в затворен кръг - бързи процеси на протичане и от друга страно бавно строителство. Ще има риск, сгради проектирани днес, но готови след 3-4 години ще бъдат морално остарели. Затова като архитекти трябва да имаме визионерско мислене и да предвиждаме бъдещите процеси", прогнозира още той.

Захариев коментира, че в момента предизивкателството е голямата нуждата от дигитализация в строителството, но пък заварва бизнеса и администрацията изключително неподготовени, като кадри и познания за технологиите и дори от гледна точка на финансови ресурси. "Обучаването на кадри да работят с BIMтехнологии е с месеци, а ние бързо трябваше да превключим при коронавируса. С КАБ и главният архитект на София Здравко Здравков разговаряме и участваме в дискусии, но в администрацията виждаме отпор при дигитално предаване на проекти и издаване на разрешени яза строеж", каза арх. Захариев.

Създателят на Forum Real 2020 Пламен Русев похвали българскитя архитект, че прогнозите, които е направил преди време са се сбъднали.

"Тези, които образоват пазара сте вие архитектите, вие сте двигатели на прогреса и създавате непостижими планове и правите ландмарки на пазарите и света. Такъв тип имена са останали и те не са на строителната фирма, а на архитекта. Пропърти технолоджи става стандарт в индустирята. Това означава, че основният инстурмент на иновациите ще се случи, защото е неизбежно. Вие правите знакови за България и София проекти. С такива като вас, познавайки инвеститорите, предвид ситуацията, и работата с институциите провеждате диалози, които ще дадат тласък. България може да бъде не по-малко интересна от Естония, в момента, в който се дигитализира правителство, държава, община. Всъщност най-важна е дигинализацията на общината, защото в нея се случват процесите в една индустрия като строителната. Ако се отворят данните, които трябват е въпрос на ресурс. Има оправдани рискове, но те не са в свързани с инфраструктурната сигурност. Там нямаш право на грешка, защото коства животи", коментира Русев.

Той припомни, че има основно правило "следавй парите". "Ключово е това, което ти каза, че след 3 години сградите, които сега се строят ще са остарели и няма да имат ползватели, клиенти и това трябва да резонира сред инвеститорите. Дигитализацията вече не е само приказка, тя вече се случва със скорост, която дори ние не предвиждахме. Има сериозна динамика. Инвеститорите трябва да търсят експертиза и знания като на арх. Захариев и колегите му в дигиталната страна, за да планират парите си адекватно и да им носят възращаемостта, която целят", препоръча той.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени