FACEBOOK

Статията в Die Welt е признание за престъпление: Н. Стоянов

“Статията в Die Welt ,в която се описва как България е изнасяла тайно оръжие за Украйна, всъщност е признание за престъпление”, заяви министърът на икономиката Никола Стоянов по време на отчета за дейността на ръководеното от него ведомство. “Кабинетът Петков-Нинова съзнателно е измислил схема, с която да се заобиколи решение на НС”, подчерта той.

"Дали е имало скрит износ на оръжие, не мога да кажа. Сега вече като шеф на междуведомствената комисия, която дава разрешение за износ, мога да кажа, че няма как да се случи нещо, без председателят (б.р. Корнелия Нинова) да знае. Ако има някакви тайни уговорки, със сигурно предишният председател не е имало как да не знае", категоричен е министърът.

При застъпването на Стоянов през август е имало чакащи 255 сделки за износ на оръжие за 1 млрд. лв., които е трябвало да бъдат одобрени. Той е дал разрешение за повечето от тях. “По документи през 2021 г. към Полша е имало износ за 12 млн. лв.", отчете министърът. За 2022 г. - за 3 месеца - от февруари 2022 г. до юли, е имало 2 пъти повече одобрени сделки за Полша, отколкото през следващите 3 месеца - от август, когато Стоянов е застъпил. При него е имало и доста удължения на стари договори от предишния период.

“Не съм получавал покана да бъда част от следващия служебен кабинет, но бих приел”, коментира още Стоянов.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени