FACEBOOK

Социалната изолация – чудовищна грешка в световен мащаб

„Лекарството се оказа по-лошо от болестта.“ Такъв коментар направи наученият съветник на правителството на Обединеното кралство по повод на предприетите мерки за ограничаване на разпространението на коронавирусната епидемия. „Мярка от паника“ и „монументална грешка в глобален мащаб“ сподели той пред Summit News, предаде lexmedicanews.com.

Експертът по инфекциозни болести и професор от Университета в Единбург Марк Уулхаус призна, че решението за карантина през март е „груба мярка“, която бе взета, защото „не можахме да измислим нещо по-добро“.

„Изолацията беше мярка, продиктувана от паника и вярвам, че историята ще покаже, че опитът да се контролира Covid-19 с блокировки беше колосална грешка в глобален мащаб, лечението беше по-лошо от болестта“, каза Уулхаус и призовава правителството да деблокира обществото, преди да бъдат нанесени още повече щети.

„Никога не искам отново да видя страната отново в изолация“, добави той. „Изолацията винаги е временна мярка, която просто забави етапа на епидемията, който наблюдаваме сега. Никога няма да промени нещо фундаментално.“

Професорът твърди, че реакцията на коронавируса ще бъде по-лоша от самия вирус.

„Вярвам, че изолацията вреди на нашето образование, достъпа до здравни грижи, а по-широките аспекти на нашата икономика и общество ще се окажат също толкова сериозни, колкото и вредата, причинена от Covid-19“, каза Уулхаус.

Ричард Съливан, професор по онкология в Кингс Колидж Лондон, преди това предупреди, че през следващите 5 години ще има повече случаи на смърт от рак, отколкото от коронавирус, поради нарушения, причинени от изолация на коронавирус или редотвратяване на лечението на онкоболни.

Цифрите показват също, че през грипния сезон 2017-18 е имало повече смъртни случаи (около 50 000) от общия брой на хората, починали от коронавирус (41,433) от коронавируса.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени