FACEBOOK

Софийски ученици дискутираха по зависимостите

Ученици от софийски гимназии обсъдиха проблема със зависимостите ден, след като българските експерти официално изключиха марихуаната от групата на меките дроги и я качват в по-сериозната. Причината е засилването на ГМО съдържанието в „тревата“ и предизвикваните от нея в 60% от случаите на всекидневно употребяващите я психични разстройства, дори нелечимата шизофрения. Нещо, което отдавна е доказано от учените в САЩ, Япония, Финландия и други страни.

Дискусията Спортът е свобода, проведена в зала Витоша на хотел Маринела и организирана от Сдружение Екопрограма като част от програмата на Министерството на младежта и спорта за превенция от зависимости по Закона за хазарта, срещна тийнейджърите и с представители на институциите, освен че ги запозна с най-новата информация по света и у нас.

И не само по въпроса с употребата на марихуана, но и на много други наркотични вещества, особено най-опасните – синтетичните дроги.

Бурно обсъждан сред младите хора е въпросът трябва или не да бъде легализирана „тревата“ и как ще промени това пазара. Бяха дадени примери с неуспешните опити чрез закон да се контролира дори легалният пазар на доста вредното наргиле, които са спирани от икономически интереси в парламента. Така и стоката не е читава, и се разпространява от ъндърграунда, и се вреди сериозно на здравето на младите българи. Което е най-вероятно да стане и при легализация на марихуаната – вместо да има качествен ефект, просто ще се узакони част от бизнеса на мафията, стана ясно от дискусията.

По всички изтъкнати причини „тревата“ е легализирана само в 2 от 193 държави (по ООН) на планетата.
На сериозно обсъждане бяха подложени и други видове зависимости. Сред тях е модното пристрастяване към смарт устройства. Много млади хора следят броевете поглеждания на телефоните си – не е добре да бъдат повече от 160 на ден, и часовете, прекарвани в тяхната „компания“ – зле е, ако са повече от два.

Много сериозно внимание беше обърнато на зависимостите към храни – от хиперфагията – нарочното преяждане и наддаване, до анорексията и булимията, които засягат над 200 000 души в България, далеч не само жени. Специално внимание беше отдеено на т.нар. йо-йо ефект след „лечебен“ глад, който често води до хранителните разстройства.
Други видове зависимости – тютюнева, алкохолна, хазартна също бяха засегнати в дискусията.

Много важен акцент се оказа актуалният проблем – лечението от едни зависимости води до пристрастяване към медикаментите, които уж помагат. В резултат, на което данните за света показват, че средно 10% от населението си изработва зависимост към лекарствата от типа на успокоителни, приспивателни и други подобни.

Дискусията се спря и на фалшивите новини, 60% от които по статистика не засягат политика или икономика, а здравословния начин на живот. Пресните примери от България са за злоупотреба на популярни лица, които рекламират вредни добавки, спортна синтетика, опасни напитки, представяни за „чайове“. Засичането на максимален брой независими източници е единственият начин да се предпазят младите хора от тях.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени