FACEBOOK

Сграда паметник на културата ще бъде законно ипотекирана

За първи път в България сграда паметник на културата ще бъде законно ипотекирана от общината. До крайната мярка се стигна след като преди две седмици част от покрива на стара сграда в София падна и за малко не уби човек. Оказа се, че собствениците на културното наследство на ул. "Пиротска" няколко пъти са получавали предписания да вземат мерки за рушащия се имот. Затова сега общината със собствени средства ще направи цялостно реставриране на сградата, а ипотеката ще плащат собствениците, съобщи БНТ.

Емблематичната къща на ъгъла на ул. "Пиротска" и бул. "Ботев" има 20 собственика. В момента остава да се връчат още две покани за доброволно изпълнение ако до две седмици не започне укрепване на имота, общината ще предприеме крайни мерки.

арх. Влади Калинов, директор на Дирекция „Общински строителен надзор" в Столичната община: Оттук нататък повече няма да се бавим и ще запонем действия от наше име, с наши средства , за тяхна сметка.

Вписването на ипотека върху имота, ще гарантира, че общината ще си вземе обратно направените разходи.

арх. Влади Калинов, директор на Дирекция „Общински строителен надзор" в Столичната община: Досега в България, въпреки че закона действа от известно време насам, не е правена такава ипотека и затова сега ще видим как ще се случи сега.

Ако процедурата работи успешно, общината я приложи и на други сгради паметници на културата, които са пред рухване. Една от тях е къщата на бившия министър-председател Иван Евстратиев Гешов на "Патриарх Евтимий" 7. При нея най-вероятно до ипотека няма да се стигне, защото вече има съгласуван проект за хотел с Министерството на културата.

арх. Влади Калинов, директор на Дирекция „Общински строителен надзор" в Столичната община: Къщата по принцип наистина е в лошо състояние, но там е предвидено запазването само на фасадата, която е непосредствено само по булеварда.

Според голяма част от архитектите запазването само на фасадите не е истинска реставрация и така се губи ценността на недвижимото културно наследство. Валентина Василева, която е член на специализирания експертен съвет за опазване на културните ценности, смята че не само в София, а и в цялата страна има незаинтересованост по тези въпроси.

арх. Валентина Василева, член на специализирания експертен съвет за опазване на културните ценности към министъра на културата: Минават някакси по-лекото съпротивление, ми тя паднала най-накрая или изгоряла и какво да правим сега.

От общината също защитават тезата, че тези сгради трябва да се запазят в оригинал, преди да е твърде късно.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени