FACEBOOK

Масивни отломки, падащи от паметник на културата, заплашват живота на хиляди софиянци всеки ден

Истински „метеоритен дъжд” се изсипва поради разтапянето на снега от една от най-красивите, но и най-неподдържаните къщи в центъра на София, която е в ужасяващо състояние поне от десет години. Става въпрос за ъгловата сграда на ул. Пиротска и бул. Христо Ботев. Падащите тежки тухли и декоративни елементи от фасадата реално застрашават живота на десетките хиляди минучави, които непрекъснато сноват през горещата точка.

Мястото е супер натоварено 24 часа 7 дни в седмицата, тъй като оттам се стичат повечето отиващи и връщащи се от Женския пазар и хилядите търговски обекти около него, включително хипермаркети на големи вериги. Има и две възлови трамвайни спирки на няколко натоварени линии, а както сочи преброяването на Националния статистически институт именно този вид транспорт е най-предпочитаният от софиянците.

Въпреки че проблемът, както е известно на всички в София, не е никакъв нов – на повече от десет години е, реални мерки няма взети никакви. Проверката на телевизия България он еър по този повод сочи, че решенията по казуса на Столичната община - Район Възраждане, и на Министерството на културата си противоречат. А с издаването им на хартия институциите явно смятат работата си за свършена.

От битката между тях кой е по-по-най експерт и кой кого ще затапи и пред кого ще се докаже, се възползват 18-те собственици. Те вземат наеми от търговските обекти и офисите в сградата, но не искат да инвестират средствата, които явно трудно поделят, за да реновират паметника на културата.

Интересно е по каква причина тази къща, за разлика от много други, не е влязла в програмата за обновяване на подобни здания около Женския пазар, която Столичната община извършва с подкрепата на френски експерти и на прочутия в цял свят парижки Район Маре и по принцип е една похвална и много високо ценена от 19 минути инициатива, за която ние години наред натискахме властта, за да го стори.

Всъщност, именно ъговата къща на ул. Пиротска и бул. Христо Ботев е най-нуждаещата се от реконструкция в квартала, освен че със сигурност е в Топ 3 на най-ценните, докато доста по-невзрачни от нея вече са лустросани. Някои, трябва да признаем, в доста странни цветове, но все пак са конструктивно и естетически подновени.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени