FACEBOOK

Сглобка в София, Бонев може да напусне дясната коалиция, но има 7 съветници, които да заменят неговите в новия СОС

Най-стабилното мнозинство в София би имала Сглобка между ППДБСС и ГЕРБ, като двете общо събират 54,34%, а след малкото преразпределение може да имат 32 или 33 мандата при необходими 31 в Столичния общински съвет.

НО Борис Бонев в интервю за 19 минути преди дни категорично заяви, че Спаси София няма да участва в Сглобка с ГЕРБ, а тя ще има поне 5 съветници в новия градски парламент: „От Спаси София няма да участваме в Сглобка с ГЕРБ – смятаме, че онези, които са създали проблемите, не могат да бъдат част от решаването им”.

И, понеже всичко на този свят е (и) лично, Бонев прие да се откаже от собствената си кандидатура за кмет, като подкрепи Васил Терзиев, в това число и с идеята да оглави Столичния общински съвет като негов председател.

Въпросът е, че при Сглобка, ГЕРБ със сигурност ще иска креслото, пък и има изключително подготвен кандидат за поста в лицето на преподавателя по право в Софийския университет, действащ юрист и досегашен шеф на градския парламент Георги Георгиев. Напомняме как работи и Сглобката на национално ниво: ППДБ има бос на изпълнителната власт – Денков като премиер, а ГЕРБ – председател на парламента – Желязков. В София изпълнител е кметът, а негов коректив и контролиращ е СОС. В случай на отказ на ППДБ, ГЕРБ може да сформира мнозинство с останалите в градския парламент, дори и без БСП.

Липсващите гласове за мнозинство в общинския съвет, ако СС не бъде в Сглобката, могат да дойдат и по друг начин. Поне от 3 места – с по 3-ма съветници ще бъде ИТН и вероятно Вили Лилков – КОД, като и тримата от последната листа са бивши сини. С 1,76% Карлос Контрера от ВМРО, който досега беше в мнозинство с ГЕРБ в СОС, запазва креслото си на общински съветник. Тоест, поне 7 могат да заменят евентуално отцепицили се съратници на Бонев.

В ППДБ размишляват по всички варианти за бъдещото мнозинство в СОС, научи 19 минути от достоверен вътрешен източник.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени