FACEBOOK

СО награждеава първокласници с участие в "Искам пеша"

В първото си издание „Искам пеша” включи три училища (2 СУ, 96 СУ и 138 СУ) с над 450 първокласника и техните родители

Зам.-кметът на Столична община Дончо Барбалов ще участва в награждаването на най-активните първокласници от 138 СУ „Проф. Васил Златарски”, които взеха участие в инициативата „Искам пеша”, разработена от екипа на проект „Зелена София” на Столична община. Събитието ще се проведе на 22 ноември в 12.00 часа. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. Инициативата цели да окуражи родителите на ученици в първи клас, да предпочетат алтернативи на използването на личен автомобил за придвижването до и от училище.

В първото си издание „Искам пеша” включи три училища (2 СУ, 96 СУ и 138 СУ) с над 450 първокласника и техните родители. По време на подготовката бяха изследвани пешеходните маршрути в районите около училищата с цел подобряване на инфраструктурата: тротоари, улично осветление, пешеходни пътеки и др. Така, в началото на новата учебна бяха направени най-належащите ремонти в районите на трите училища. За да разбере по-добре нагласите на родителите за придвижването на техните деца, в партньорство с Алфа Рисърч, сред тях беше проведена анкета. В нея повече от половината родители заявяват намерение да водят и прибират децата пеша на и от училище: 51% биха постъпили така на отиване, 57% - на връщане. В същото време съществена част от родителите избират алтернативата на автомобилите - 45% когато водят детето, 38% - на прибиране от училище.

Този избор се влияе от три основни фактора:
- Дистанцията между дома и училището – при разстояние над 500 м рязко се повишава делът на родителите, които ползват автомобили
- Наличието на едно или повече деца в училищна/предучилищна възраст в семейството – родителите с две деца са много по-склонни да не ходят пеша с тях до училище
- Ежедневната рутина на родителите да пътуват с автомобил (75% шофират всекидневно или няколко пъти седмично без това да е обвързано пряко с воденето на децата на училище). Така, завеждането на детето до училище често се превръща по-скоро в спирка по маршрута до работата, отколкото изрична дейност, след която автомобилът да не се ползва.

В рамките на Европейска седмица на мобилността в периода 18-21 септември се проведе и акция за внимателно шофиране и преминаване през пешеходните пътеки. За целта доброволци, помагаха на пешеходците в районите на трите училища, с помощта на брандирани светлоотразителни жилетки и СТОП палки. В продължение на две седмици, учениците взеха участие в състезателната игра „Трафик Змия“.

Те поставяха стикери върху банер всеки път, когато се придвижват до и от училището пеша, с велосипед и с обществен транспорт. Общото разстояние изминато от децата пеша в рамките на един ден е близо 100 км (това е разстоянието от София до Благоевград). Спрямо резултатите децата ще бъдат наградени с подаръци осигурени от партньорите на инициативата Декатлон, Мтел и Енергийна Агенция Пловдив – раници, футболни топки, въжета за скачане, плувни очила и крачкомери, светлоотразителни гривни и книги.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени