FACEBOOK

Русия ни спря газа, не се разбра защо

 Газпром обяви пълно спиране на износа си за България и Полша, след като двете страни отказаха да извършват плащания в рубли. В сряда от компанията обясниха, че до края на работния ден на 26 април Газпром Експорт не е получил съответната валута от българското дружество Булгаргаз и полското PGNiG, както се изисква съгласно указа на президента Владимир Путин от 31 март.

Засиленото налягане към Полша, което последва сутринта след нощта на завъртането на кранчето, обаче означава, че оттам все пак са решили да заплатят според условията на Москва или пък в този момент протичат някакви двустранни договорки. По-късно излезе информация, че май подаването пак спряло. Истинското положение е неясно. В такъв случай излиза, че само България не е платила за доставките.

Напомняме, че по-рано от Брюксел също приеха новите условия. Миналата седмица Европейската комисия прие решение, според което заплащането към Газпром  може да става и в рубли. Компаниите от ЕС може да заобиколят искането на Русия да получават плащания за газ в рубли, без да нарушават санкциите, ако плащат в евро или долари, които след това се конвертират в руската валута, заявиха оттам в петък.

Сега стана ясно, че 10 европейски фирми вече са открили специални сметки в Газпромбанк, по които трябва да плащат за доставките на руски газ по съгласно новите правила, съобщи Bloomberg. Според американската медия 4 от тях вече са извършили плащането.

 

В сряда австрийският канцлер Карл Нехамер обяви, че неговото правителство заедно с австрийската петролна компания OMV се е съгласило да плаща за вноса на руски газ в рубли. Също така  той каза, че и Германия прие условията, тъй като е било установено, че подобни разплащания всъщност са в съответствие с условията на западните санкции срещу Москва. По-късно Виена се отрече. Не се разбра как последно стоят нещата, но газът й не спря.  Припомняме, че по-рано своето съгласие дадоха от Унгария и Словения.

Така излиза, че само България май е аут, а реално е единствената страна в ЕС с действащ договор с Газпром, който предвижда опериране и в руска валута.

„Има страни, в чиито договори за доставка на синьо гориво има и възможност за плащане в рубли. Такъв пример е България”, заяви още в края на март Константин Симонов, който ръководи Фонда за национална енергийна сигурност на Русия. Още тогава от 19’ се обърна за коментар към важни фигури в Булгаргаз, но не получихме коментар.

Напомняме също, че действащият и изтичащ съвсем скоро договор за доставки на руски газ в нашата страна беше подписан от сегашния депутат от ГЕРБ и тогавашен енергиен министър Делян Добрев преди 10 г., тогава той беше министър.

"Искам да уверя всички български граждани да бъдат спокойни”, заяви на свой ред премиерът Кирил Петков. „От поне месец имаме план за гарантиране на количествата. Няма да бъдат намалени подаванията на газ, нито ще бъдат ограничавани”, посочи той.

„Останали са 17% запаси на природен газ в газохранилището ни и те трябва да се пазят като зеницата на окото”, заяви пред Nova енергийният експерт Еленко Божков.

“Руският президент Владимир Путин няма планове да се среща с лидерите на страните, към които Москва спря доставките на газ”, обяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Той подчерта, че основата за продължаване на доставките на газ към Полша и България е плащането по договорите да бъде в "правилната форма" и отбеляза, че не може да посочи колко държави вече са се съгласили да преминат към новата схема.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени