FACEBOOK

Разцепване на БСП заради К19 сертификатите

 Противоположни позиции за коронамерките разделиха върхушката на Левицата. Изпълнителното бюро (ИБ) на  БСП излезе искане за оставката на здравния министър Стойчо Кацаров заради въвеждането на зелен сертификат за извършване на някои дейности на закрито от четвъртък. Други ключови фигури от Столетницата обаче подкрепиха действията на здравните власти.

"Министър Кацаров не е в състояние да се справи с кризата, която се задълбочава. Очакваме да подаде оставка", написа лидерът на партията Корнелия Нинова, която кара втори път коронавирус в момента, във Фейсбук, позовавайки се на решение на ИБ. В него се казва, че ваксинирането е доброволен акт. Въвеждането от служебния кабинет на "зелен сертификат" по този необмислен начин е неприемливо и неработещо", коментира соцлидерът. По думите ѝ тези мерки се прилагат в европейски държави, където висок процент от населението е ваксинирано, но е неприложимо за България. Всъщност ЗС се прилага във всички страни от ЕС, а най-големите му пропагандатори са управляващите социалисти в Германия, Италия, Испания и др. Напомняме, че миналата седмица бе обявено, че самата Нинова за втори път е заразена с Covid-19 и веднага ѝ бе осигурено място за наблюдение във ВМА.

Припомняме също, че ИБ на БСП до голяма степен се състои от лица от третата възраст, които са в най-рисковата група по отношение на коронавирусната инфекция. Това например са проф. д-р Радослав Гайдарски - екс здравен министър, ген. Бриго Аспарухов, Асен Гагаузов, Александър Гочев, Владимир Москов, Генадий Събков, Боян Ангелов и др.

От друга страна,  електоратът на БСП също се състои предимно от най-рисковата категория хора - пенсионерите. В тази връзка е ясно, че голяма част от привържениците на Столетницата не

посещават редовно заведения, не могат да си позволят билети за театър или кино, нито спортуват масово, а най-рядко ходят на дискотека.

В същото време доскорошният зам.-шеф на БСП Крум Зарков пусна коренно различна позиция по темата с ваксините и сертификатите.

„Съществуват поне два вида политици - едните гледат предимно таблиците с прогнозни изборни резултати, включително личния си рейтинг, докато другите следят различни индекси, включително  брой хоспитализации и смъртност. Вземат решения на едната или другата основа. В изборен период процъфтяват първите. В кризисен имаме нужда от вторите”, написа той във Фейсбук. Критиката на младия водач на червената листа в Русе е в десетката.

„Ето защо нека ясно си кажем, че единственото разумно решение е ваксинацията. Зеленият сертификат е средство, прилагано вече в много други държави, тя да се насърчи и да се избегне пълно затваряне. Но у нас именно масовият отказ от ваксинация - със или без сертификат - ще доведе до затваряне на училища, локдаун и хора, които страдат по входовете на болниците, защото вътре няма място”, категоричен е Зарков.

„Апропо, вчера всички се надпреварвахме да поздравяваме лекарите за техния празник. Някой мисли ли за тях и пациентите им днес?”, завърши той поста си в социалната мрежа.

Егор Глазунов


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени