FACEBOOK

Разследваме над 120 сигнала за престъпления в България: Кьовеши

„Има над 120 случая, които разследваме. Ще публикуваме годишния доклад скоро и ще видите статистиката за България. Получихме информация за измами с европейски средства, селскостопански субсидии, обществени поръчки.

Разследват се измами и в сферата на строителството, както и такива, свързани с фондовете за възстановяване след кризата с COVID-19. По тези и други теми имаме получени сигнали от граждани”. Това заяви европейският главен прокурор Лаура Кьовеши след срещата с премиера Кирил Петков в Министерския съвет в сряда.

В отговор на журналистически въпрос Кьовеши обясни, че делегираните прокурори са независими, като няма получена информация за нарушения срещу това.

„Не съм получила информация, че някой се опитва да наруши независимостта на европейските делегирани прокурори в България. Имам им доверие, те са независими. Вярвам, че ще докажат, че доверието, което са получили е заслужено”, добави тя.

Всички престъпления с европейски пари след 2017 г. могат да подлежат на разследване, каза от своя страна премиерът Кирил Петков.

„Общата ни амбиция е нарушения, корупция и всякакви престпления, свързани с еврофондове, да не се случват в България. Ще работим заедно за това. Европейската прокуратура и българското правителство ще си сътрудничат, за да постигнем тези резултати”, добави той.

Кьовеши подчерта още, че е време българските власти да започнат да работят по тежки престъпления след множество сигнали.

По думите й Министерският съвет ще стане контактна точка с Европейската прокуратура и това е ясен сигнал за силен ангажимент на най-високо ниво.

"Важно е в България да няма монопол върху властите, които могат да изпращат сигнали до Европейската прокуратура - това могат да правят също граждани, Неправителствени организации, журналисти, както и всички, които имат информация", каза още тя.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени