FACEBOOK

Кьовеши погна Д. Танева за скандални видеопризнания за еврофондовете

Директният призив за измама, който ни струва поне 250 млн. лв. вече се разследва

Европейската прокуратура на най-високо ниво подхвана бившето ръководство на Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ) от Борисов 3. Делегиран към органа на Лаура Кьовеши побвинител е наблюдаващ по проверката на скандалния видеозапис с участието на ексминистъра Десислава Танева (ГЕРБ), в който тя открито моли зеленчукопроизводителите да не повдигат темата с корупцията, съобщи Биволъ. Представител на медията е призован в Икономическа полиция към Главна дирекция Национална полиция (ГДНП) на МВР, на която е разпоредена проверката послучая. По-късно за наличието на преписка е потвърдено и от ВКП.

Напомняме, че през 2020 г. в медийното пространство се появи видеозапис на Танева, която в прав текст обяснява на фермерите, че трябва да се крият нарушения по европрограмата Обвързана подкрепа, тъй като в противен случай Брюксел ще ни резне средствата.

„Аз ви предлагам да се придържаме, че нямаме такива измами и всичко е наред, защото иначе и това (финансиране) ще ни спрат”, директно заяви тя тогава. Предупреждението към сектора да си мълчи за проблемите в програмата е провокирано от информацията, че в асоциацията Български пипер са постъпили 22 запитвания от нейни членове, във връзка с факта, че те са били финансирани с повече пари, отколкото са очаквали от обвързаната подкрепа.

„В крайна сметка ние изпълнихме това, което браншът искаше. Но сега да се хвалим какви измамници сме? Утре нали ще кажат, значи не трябва да получавате тази помощ!“, добави Танева, която тогава е шеф на МЗХГ. Подчинените на Кьовеши вече проверяват този запис, който най-вероятно от 27 март 2020 г. Тогава е проведен Консултативен съвет по овощарство и зеленчукопроизводство по видеовръзка между МЗХГ и зеленчукопроизводителите.

Припомняме, че 358,1 млн. лв. са стопираните европейски фондове за България, от които 250,4 млн. лв. са по земеделските програми към 31.07.2020 г. в отчета на МФ за фискалния резерв, малко след крилатата фраза Танева.

Говорителят на Кьовеши заяви пред Биволъ, че офисът на главния прокурор на ЕС няма право да коментира каквото и да било по повод едно „текущо разследване“, т.е. то вече е факт. Европейската прокуратура и наблюдаващият делегиран прокурор от България към Офиса на ведомството на Кьовеши в София е завел съответната проверка по казуса. За това става ясно и от официални писма до ВКП и ГДНП. Казусът е споменат като Земеделски субсидии и в писмо на ВКП до ГДНП от 22 октомври 2021 г.

През юни на т.г. от Биволъ са изпратили още 5 други тематични сигнала до президента Румен Радев и служебния премиер Стефан Янев относно източване на евросредства. Те също са на път също да бъдат препратени към Европрокуратурата по решение на ВКП. Сигналите бяха разпределени на ресорните министерства и на МВР, която съоветно ги разпредели на ГДНП и Главна дирекция Борба с организираната престъпност (ГДБОП). Припомняме, че роднини на Танева - Димитър Каранашев – свекър и Зоя Каранашева – зълва също са получили от МЗХГ средства чрез фирми и като физически лица под форма на субсидии за 2018 и 2019 г.

Медията призова в официалното писмено обяснение за привикване на разпит Танева, бившите й заместници във ведомството и назначаваните по нейно време ръководители на ДФЗ и други второстепенни разпоредители по европейските програми в областта на селското стопанство.

Съответно на Биволъ бе съобщено, че съответните действия по призоваване на ексминистър Танева и бившите длъжностни лица предстоят тепърва да бъдат провеждани.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени