FACEBOOK

Разблатяват Панчарево: Напоителни системи ЕАД - София започва отдавна очакваното прочистване на столичното море с проект

Идния понеделник, 11 май, изтича срокът за изготвяне на проект за почистване на софийското море. Той е поставен от собственика на Панчаревското езеро - Министерството на земеделието, и управляващия го Напоителни системи ЕАД, София клон, които работят в тясно сътрудничество със Столичната община за премахване на наносите от язовира. Още на следващия ден ще се знае и победителят в надпреварата.

В последните години се отложиха огромни количества замърсявания от битови отпадъци в язовир Панчарево, както е официалното име на водния басейн. Малцина знаят, че в красивото езеро се изливат и отпадни води от околните села, които нямат канализация. На всичко това ще се сложи край. Целта е да се спре заблатяването и разрастването на водната растителност, които водят до намаляване на водната площ и на обема на язовира.

Панчаревското езеро е единственият басейн в цялото Софийско поле, който има необходимите параметри на водно огледало. Освен за туризъм, то се използваше и за спорт, даже на него в не толкова далечната 1981 г. се проведе Световно първенство по кану - каяк - спорт, в който България има славни шампиони - всички те гребали точно в тези времена и на специалната база на язовира, недалеч от столицата.

Поради характера на заблатяването - комбинацията от поизгубена красота и неприятна миризма и гледка на отпадъци, мястото определено губи огромна част от потенциала си за туризъм и спорт. А би могло да бъде още един "бял дроб" на София, редом с нейните планини. То е доста голямо с неговите 959,279 дка и обема от 6,465 млн. кубически метра вода и е чудесна атракция - така е планирано преди повече от половин век.

С проекта, за който са предвидени 184 000 лв. се предвижда връщане на забравения блясък на един от най-големите туристически обекти на София. За щастие, освен проблемите със заблатяването други няма - проверката показва, че язовирната стена, висока 22 м и съоръженията са в изправност.

След като Напоителни системи проведе конкурса за проект, а планът бъде направен по всички изисквания на няколко закона, заедно със Столичната община, която работи доста добре и в пълен синхрон с дружеството - с две дами начело, ще може да се реализира мечтата на софиянците да си върнат своето малко море.

Особено, когато поради пандемията, достъпът до големите е възпрепятстван.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени