FACEBOOK

Район Панчарево - най-големият район в Столична община

Район Панчарево е най-големият по територия административен район на Столична община. В себе си, той включва селата Панчарево, Бистрица, Лозен, Казичене, Кривина, Герман, Кокаляне, Долни Пасарел, Железница и Плана, както и местностите Камбаните, Детски град и няколко жилищни комплекса от затворен тип.

Визията на района е най-запомняща се с красива природа и фолклорни традиции от миналото.

В територията на района се намират множество забележителности - Панчаревското езеро, крепостта Урвич, минералните извори, няколко манастира, Бистришките баби, Камбаните, "Бистришко бранище" и др.

Около Панчаревското езеро са създадени няколко залесени парка, изградени са спортни бази, минерален басейн и няколко уютни заведения за обществено хранене. Районът постепенно придобива характера на благоустроена зона за отдих, която днес се използва основно за водни спортове, излети с леки плавателни съдове, риболов и балнеолечение. Има плажна ивица с дължина 1300 m и водоем за платен риболов.

Панчаревският минерален извор е известен още от тракийско време със своите лечебни свойства, както и вода достигача температури от 48 градуса.

Панчаревският манастир е изграден още през 10 в. По време на робството ни той е разрушен, но през 1929 г. от Бона Велинова открива основите му, след което е доизграждан с дарения от местното население. В района можем да намерим също и Кокалянския манастир, Германския манастир, Манастир "Света Петка", Долнопасарелския манастир, Шишмановския манастир и параклиса "Свети Георги Победоносец".

В района е и Резерват „Бистришко бранище“ – обявен за защитена територия с постановление на Министерски съвет от 1934 г. и през 1977 г. резерватът влБистрииза в програмата на ЮНЕСКО – „Човек и биосфера“ и е обявен за биосферен.

Язовир "Искър" също се намира в район "Панчарево. Той е най-големият язовир по площ и обем в страната ни. Разположен в горното течение на едноименната река. В района му са разположени хотелски и почивни бази, ресторанти, ветроходната база „Щъркелово гнездо“ и опитното дивечовъдно стопанство „Искър“.

Източник: sofiautre.bg


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени