FACEBOOK

Проверяват имотните скандали в Бистрица и Панчарево

Ако има нарушения, ще има и санкции, категорична е Фандъкова

Кметът на София Йорданка Фандъкова е възложила проверка, която ще приключи до месец, във връзка с дейността на администрацията в Бистрица и в Панчарево по повод информацията за имотни измами там. Тя каза още, че вече е изпратила и сигнал до прокуратурата.
„Безспорно данните, които бяха изнесени, са изключително притеснителни. Включително от колегата кмет на Бистрица съм запозната с неговите притеснения, че става въпрос не просто за пропуски, а за закононарушения”, заяви Фандъкова, но допълни, че когато става въпрос за съмнения за закононарушения прокуратурата е компетентният орган, който вече е сезиран от кмета на София.
„Става дума не само за дейността на Поземлената комисия, която макар и да се нарича общинска, е на подчинение към Министерство на земеделието, но и за работата на чиновници от районната администрация. Това не мога да допусна. Ако има нарушения, ще има и санкции”, увери Фандъкова.
Тя посочи, че е назначила административна проверка и увери, че по един от конкретните случаи – строителство на улица - се занимават както самата тя, така и главният архитект на София.
По думите й темата с връщането на земите и работата на поземлените комисии, както и за реституцията, е много тежка, тъй като много често администрацията трябва да реагира, едва когато са върнати земи на детски площадки, на междублокови пространства. Затова и Столичната община инициира промени в Закона за устройство и застрояване, с които да се дефинира какво е междублоково пространство, за да запази зелените площи. Промените вече са качени на сайта на Министерство на регионалното развитие. „Така че тази тема е много широка – от една страна да защитим публичния интерес, а от друга - всеки, който е правил нарушения, да получи съответните санкции”, категорична бе Фандъкова.
Припомняме, че след разследване на bTV стана ясно, че поземлена комисия раздава земи в апетитните софийски села Бистрица и Панчарево на база фалшиви документи на хора, които никога не са живели и никога не са имали имот в района.

Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени