FACEBOOK

Протест до дупка: Земеделците

Исканията са решени или с неизпълними срокове: Денков

Земеделските производители в цялата страна стартираха протеста си срещу вноса на земеделска продукция от Украйна. Акциите в цялата страна включват блокади на гранични пунктове и главни пътища. Утре недоволството ще достигне и до София. В протеста участват всички браншови организации от целия сектор. Блокада има на повече от 40 важни пътни точки и гранични пунктове в цялата страна.

 

“Извиняваме се на гражданите и предупреждаваме да отложат планирани пътувания, тъй като ще бъдат затворени главни пътища в цялата страна”, каза шефът на Българския фермерски съюз (БФС) Георги Стоянов.

 

ИК за провеждане на безсрочните ефективни протестни настоява вниманието да не се фокусира изцяло към зърнопроизводителите, тъй като в протестните действия се включва целият бранш, включително животновъди, пчелари, производители на плодове и зеленчуци.

 

Протестиращите имат 5 искания: Да продължи забраната за внос от Украйна, като се разшири с вето и върху плодове, зеленчуци месо, мляко и мед. До 30 септември (както преди месец им обеща този кабинет) на фермерите да бъде платен пълният размер на компенсации на загубите заради кризата в бившата съветска република, държавната помощ за пропадналите от природни бедствия площи да бъде незабавно платена. Браншът иска също допълнителни средства за държавни помощи и облекчаване на условията по интервенциите от Стратегическия план. “Ефективните протестни действия ще продължат до изпълнението на всички искания”, предупреди Стоянов.

 

“Протестът на земеделските производители излиза с искания, които са решени, или с такива, които не могат да бъдат решени, защото се слагат срокове, които няма как бъдат изпълнени", заяви премиерът Николай Денков. “Някои от тях са свързани с нотификации от ЕК и ние няма как да ги прескочим, трябва да се спазят правилата. Решението дали ще отпадне, или няма да отпадне зърното, не може да се взима само от производителите. То трябва да отчита общата икономическа ситуация и се взима от МС и НС", посочи той.

На свой ред министърът на земеделието Кирил Вътев покани с отворено писмо на среща представителите на ИК.  Той увери, че след решението на ЕК да отпадне забраната за внос от Украйна, са проведени серия от разговори, които продължават и сега. В тях се настоява Киев да задържи износа към България до пълното уточняване на стоките, количествата и механизмите за лицензионни режими.

Егор Глазунов


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени