FACEBOOK

А. Василев лъже за по-скъпия хляб заради ембаргото: Я. Гечев

“Финансовият министър Асен Василев изнесе някакви данни за вноса на украинското зърно, които са не само спекулативни, ами са откровена лъжа”, заяви пред БНТ бившият служебен министър на земеделието Явор Гечев.

"Ние произвеждаме 8 млн. тона зърно, консумираме 1 млн.тона. Стоката от Украйна е заместена с българска стока, откъде идва ДДС-то тогава. Тези данни не отговарят на истината", обясни той.

Ексминистърът определи, като "откровена лъжа" и твърдението на Василев, че българинът яде по-скъп хляб и по-скъпи храни, защото е бил забранен вносът на украинско зърно. Гечев показа графики за първите 6 месеца на годината, според които цените на стоки като хляб, брашно, олио, масло, кисело мляко, кашкавал и прясно мляко отиват надолу.

"Пазарът е световен и ние сме изключително малки, за да повлияем на световните цени", посочи той.

Гечев предупреди, че е опасно да се нагнетява напрежение между производители и потребители и предложи експертиза на правителството, ако не разполага с такава, за да се реши проблемът.

"Не е въпрос само за забрана или вдигането й, много по-комплексно е. Нужни са регулаторни мерки и промяна на законодателството", допълни той.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени