FACEBOOK

Правим батальонна бойна група: Янев

“Случващото се в Украйна пряко застрашава нашата сигурност”, заяви министърът на отбраната Стефан Янев при откриването днес на Годишната конференция на началника на отбраната. Той посочи, че регионът е изправен пред най-голямата криза след Студената война.

„Никой и по никакъв повод не ни налага решения за нашата сигурност. България е суверенна страна и решенията за сигурността се взимат от НС и МС. Средата за сигурност е променена“, подчерта минитърът.

"С американските представители ще разговаряме по широк кръг от теми в рамките на стратегическото партньорство между двете страни. Вероятно ще имаме комуникация по темата дали американски сили могат да участват в състава на българската батальонна бойна група. Това е нормален разговор, но решенията ще се вземат след разговори на друго ниво",  отговори  Янев на въпрос за визитата на делегацията от САЩ, оглавявана от съветника на Държавния департамент Дерек Шоле.

"Батальони имаме много, а батальонна бойна група сега създаваме. Когато говорим за дефизити не говорим за нещо, което може да бъде създадено за 2 дни, говорим за дефицити от гледна точка на стандартите на НАТО, изискванията в съюзна среда. В състава на батальонната бойна група трябва да има артилерия с калибър какъвто ние нямаме. Това е един от елементите, за който ще бъде направено запитване и този дефицит да бъде запълнен", обясни той.

 


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени