FACEBOOK

По-високи данъци и за покупко-продажбата на апартаменти от Горанов

Новият пакет данъчни промени, който управляващите скоростно пробутват през парламента, на практика ще доведе и до по-големи данъци при покупко-продажбите на апартаменти. Хората на финансовия министър Горанов продължават да твърдят обаче, че и удвоения налог за основно жилище, и 30% по-високия за коли над 15 г. не били вдигане, поради което не нарушавали коалиционното споразумение и правителствената програма, които са едва на годинка и пет месеца.

Нотариусите вече ще бъдат задължени да докладват в общините какъв данък е платен за всяка сделка с недвижим имот или моторно превозно средство. В 7-дневен срок те ще трябва да уведомят какъв е платеният налог за придобиване на имуществото и върху каква сума е начислен той.

Това е записано в разпоредба, която е част от правителствения пакет за данъчни промени за 2019 г., съобщава Сега. Те трябва да бъдат обсъдени в Народното събрание тази седмица.

Данъкът при покупко-продажба на недвижимо имущество е върху по-голямата сума между продажната цена и данъчната оценка. При превозните средства налогът не трябва да бъде по-нисък от застрахователната стойност.

Целта на разпоредбата е общините да разполагат с точна информация на каква цена е сключена сделката, за да се използва това като база при определянето на годишните данък сгради и данък превозно средство. По този начин ще може да се осъвременят данъчните оценки на недвижимите имоти, които за голяма част от жилищата не са променяни от 1998 г.
Нотариусите ще бъдат задължени електронно да правят справки дали за автомобила е платен годишният данък, преди да изповядат сделката за него.

Справката ще става чрез системата за обмен на информация, поддържана от финансовото министерство, към която всяка община е задължена да подава данни. Ако такава проверка не може да се направи, от клиентите ще се изисква да представят удостоверение за платен данък на хартия.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени